Denník N

V Bardejove chýbajú zdravotníci, riaditeľ nemocnice sa obáva kolapsu. Aj tam sú za tým svadby

Centrum Bardejova. Foto N - Tomáš Hrivňák
Centrum Bardejova. Foto N – Tomáš Hrivňák

Bardejovský okres je na ceste k prvému miestu v rebríčku výskytu koronavírusu v prepočte na desaťtisíc obyvateľov. V miestnej nemocnici sa už nakazilo sto členov personálu.

Bardejov sa od začiatku pandémie držal na nízkych číslach. Ešte pred tromi týždňami regionálna hygiena vedela dovedna len o zhruba štyridsiatich prípadoch, situácia bola pod kontrolou. Väčšina nakazených pricestovala zo zahraničia a hygiena ich bola schopná dať do karantény a riadne pretestovať.

Zlom v číslach nastal v sobotu 12. septembra, keď na regionálny úrad verejného zdravotníctva zavolal muž so zdravotnými ťažkosťami. Bol pozitívny na koronavírus a epidemiológovi Júliusovi Zbyňovskému nahlásil, že bol krátko predtým na svadbe v Bardejovských kúpeľoch. Bardejovskí hygienici postupne odkrývali ďalšie prípady, ktoré boli s týmto nakazeným v kontakte. Výsledok: 67 nakazených.

Mesiac od tejto svadby počet prípadov koronavírusu rastie rýchlym tempom – v prepočte na počet obyvateľov už okres Bardejov dobehol okres Námestovo a doťahuje sa na prvý okres Tvrdošín.

Chobotnica kontaktov a svadobný ošiaľ

„Potom sa začali kontakty rozvetvovať ako chobotnica,“ hovorí epidemiológ, čo sa dialo po svadbe 12. septembra.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie