Denník N

Necháte prejsť chodca cez cestu? Porovnali správanie ľudí vo veľkomestách a v malých obciach

Ilustračné foto – unsplash.com/James Coleman
Ilustračné foto – unsplash.com/James Coleman

Proti chladnému veľkomestu sa obyčajne stavia romantický svet malých obcí či vidieka s dobrosrdečnými ľuďmi, ktorí by sa pre cudzích rozdali. V novej štúdii na troch experimentoch overili, či je to naozaj tak.

Existuje predpoklad, že v uponáhľanom svete veľkomesta plnom stimulov toľko nepomáhame cudzím ľuďom, lebo si ani nevšimneme, že nejakú pomoc potrebujú.

Vo veľkých mestách panuje väčšia anonymita, lebo cudzí ľudia sa toľko nepoznajú. K nezáujmu o druhých by mohla prispieť aj vysoká hustota obyvateľstva, ktorá môže spúšťať efekt prihliadajúceho (z angl. bystander effect). Jav znamená, že každý sa spolieha na to, že pomoc poskytne niekto iný, čo vedie k tomu, že ju napokon neposkytne nikto.

Proti veľko/mestu sa obyčajne stavia romantický svet malých obcí či vidieka s dobrosrdečnými ľuďmi, ktorí by sa pre cudzích rozdali.

No je to naozaj tak?

V mestách bude čoraz viac ľudí

V novej štúdii, ktorá vyšla minulý týždeň v časopise Proceedings of the Royal Society B, to overila Elena Zwirnerová a psychologička Nichola Raihaniová, obe z University College London.

Ak by sme sa vo veľkých mestách naozaj správali menej prosociálne – čiže by sme boli sebeckejší a toľko by sme nepomáhali druhým –, bola by to zlá správa pre budúcnosť, keďže sa odhaduje, že počet obyvateľov, ktorí žijú v mestách, vzrastie z 56 percent v roku 2018 na 68 percent v roku 2050.

„Do roku 2100 okolo 85 percent [svetovej] populácie bude žiť v mestách. Mestská populácia tak vzrastie z 1 miliardy v roku 1950 na 9 miliárd v roku 2100,“ uvádza sa na stránke Európskej komisie.

Z labáku do reálneho sveta

Nová štúdia má tú výhodu, že v nej autorky opustili laboratórium a experimenty vykonali v reálnom svete.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Morálka

Veda

Teraz najčítanejšie