Denník N

Lukašenko je v úzkych a jeho okrúhly stôl vo väzení je na smiech, vravia bieloruské analytičky

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Bieloruský diktátor dostal od Cichanovskej ultimátum, aby odstúpil do dvoch týždňov. Krátko potom, čo sa stretol s politickými väzňami, jeho režim znovu brutálne bil ľudí a vyhráža sa smrtiacimi zbraňami.

Ak do 13 dní bieloruský prezident Alexandr Lukašenko neodstúpi, rozbehne sa celonárodný štrajk. S takým ultimátom sa obrátila tento týždeň k bieloruskému prezidentovi líderka opozície Sviatlana Cichanovská zo svojho litovského exilu.

Žiada ho, aby odstúpil do 25. októbra. Inak sa „26. októbra rozbehne národný štrajk všetkých podnikov, všetky cesty budú blokované, predaje v štátom vlastnených obchodoch skolabujú,“ vyhlásila sebavedomo Cichanovská na svojom kanáli na Telegrame a dala mu ďalšie dve podmienky.

Okrem jeho rezignácie požaduje prepustenie politických väzňov a ukončenie násilia proti demonštrantom.

Vyhlásila to len krátko po ďalšej vlne represií, ktoré sprevádzalo masívne zatýkanie a policajná brutalita, ktorá je na dennodennom poriadku. Má jej apel preto vôbec nejaký zmysel?

Stačí sa pozrieť na zábery plačúceho majiteľa obchodíku Maksima, ktorého polícia brutálne dobila iba preto, že protestujúcim daroval kvety. Z policajnej stanice ho musela odviezť sanitka,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Svet

Teraz najčítanejšie