Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O príčinách nedostatku nových antibiotík, ktoré budeme potrebovať pri boji so zápalmi pľúc spôsobenými koronavírusom

Ilustračné foto – Flickr.com/Hiroki Kimura
Ilustračné foto – Flickr.com/Hiroki Kimura

Zhruba 15 percent obetí koronavírusu zomrie až na druhotný následok, ktorým je zápal pľúc vyvolaný baktériami. Tie sa dajú poraziť antibiotikami, lenže niektoré baktérie sú už proti nim odolné. Už pred vypuknutím epidémie zomieralo na svete ročne 700-tisíc ľudí v dôsledku toho, že im antibiotiká nezaberali. Tento rok toto číslo výrazne stúpne.

Riešenie existuje – nové, účinnejšie antibiotiká. Lenže ich vývoj, ako píše v dlhej reportáži časopis Nature, je taký drahý, že sa veľkým farmaceutickým firmám nevyplatí. Preto takéto antibiotiká nemáme.

„Covid je budíček,“ hovorí Evan Loh, šéf relatívne malej americkej farmaceutickej firmy Paratek. Sme totiž svedkami paradoxu, že antibiotiká, ktoré boli v 20. storočí zdrojom obrovského zisku farmaceutického priemyslu a ťahúňom jeho rastu, sú dnes pre veľké firmy stratové.

Antibiotiká sa pokúšajú vyvíjať menšie firmy, ale za posledné dva roky štyri také skrachovali napriek tomu, že už mali vývoj jedného antibiotika takmer hotový. Nevydržali však dlhý proces schvaľovania. Firma Paratek sa zatiaľ zachránila, ale jej budúcnosť je neistá.

Vyvinúť a dodať na trh nové antibiotikum je herkulovský výkon. Podľa WHO má iba 14 percent nových liekov šancu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie