Denník N

Vysvetľujeme: Volí sa generálny prokurátor. Prečo je to dôležité a kto je favoritom?

Jozef Čentéš, Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka. Foto – archív N, TASR a archív SME
Jozef Čentéš, Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka. Foto – archív N, TASR a archív SME

Vysvetľujeme je nový newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybrali a vysvetlili Tomáš Čorej a Ester Viktória Ziffová

Volí sa šéf prokuratúry

Vláda Igora Matoviča považuje voľbu generálneho prokurátora za jednu zo svojich priorít.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár funkciu opustil začiatkom augusta a dočasne ho nahradila jeho prvá námestníčka Viera Kováčiková. Šéfa prokuratúry bude parlament voliť na schôdzi, ktorá sa začína 24. novembra.

Prinášame vám prehľad všetkých kandidátov a ich navrhovateľov. Ako bude voľba prebiehať a kto má najväčšiu šancu? A prečo je generálny prokurátor taký dôležitý?

V máji predložili vládni poslanci zákon o prokuratúre. K novele mala výhrady prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá ju nepodpísala a vrátila naspäť do parlamentu.

Prezidentke prekážali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie