Denník N

Riaditeľka organizácie Zdravé regióny: Vie si niekto predstaviť uzavretie Oravy podobne ako rómskych osád na jar?

Tatiana Hrustič, riaditeľka organizácie Zdravé regióny. Foto N – Andrej Bán
Tatiana Hrustič, riaditeľka organizácie Zdravé regióny. Foto N – Andrej Bán

Tatiana Hrustič z príspevkovej organizácie ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny vysvetľuje, či sme sa poučili z jarnej vlny pandémie a či bolo opáskovanie rómskych lokalít správne a opodstatnené.

V rozhovore sa dočítate, že:

  • aj keď sa teraz o tom veľa nehovorí, evidujú 49 pozitívnych prípadov v 19 rómskych lokalitách;
  • čo spôsobila medializácia pozitívnych prípadov v osadách;
  • že doteraz nie sú analýzy šírenia nákazy v osadách z prvej vlny;
  • oproti majorite sú čísla v osadách zatiaľ nízke a že tentokrát ide často o nákazu od majority.

Na jar bolo veľkou témou zatváranie rómskych osád pre covid-19. Teraz sa o tom nehovorí. Znamená to, že situácia je tam lepšia?

Čo sa týka vedomostí o covide-19, situácia je lepšia na celom Slovensku. Mierna hystéria pri prvej vlne bola spôsobená aj tým, že sme nevedeli, čo môžeme očakávať. Správy z Talianska či Španielska boli katastrofické. Vznikol z toho pocit, že pod veľkým tlakom musíme začať rýchlo niečo robiť. Testovanie v marginalizovaných rómskych komunitách bolo zamerané na identifikáciu navrátilcov, ktorí si ochorenie priviezli zo zahraničia. Lebo pre generálny lockdown iná cesta nákazy vtedy nebola.

Komunitné šírenie v rómskych osadách sa teraz nedeje. Znamená to, že ľudia sa zo zahraničia nevracajú? Alebo už nadobudli kolektívnu imunitu?

Epidémia aj teraz začala do komunít prenikať. Čísla naskakujú čoraz rýchlejšie, podobne ako mimo lokality. Aktuálne evidujeme 49 pozitívnych prípadov v 19 lokalitách. A museli sme riešiť už aj zhluky prípadov v lokalitách. Podotýkam, že terénnych pracovníkov máme pritom asi v 250 obciach s približne 450 vylúčenými komunitami. Situáciu však nemôžeme podceňovať, lebo sa nám môže v prípade väčšieho počtu prípadov v ktorejkoľvek z rizikovejších lokalít dramaticky zhoršiť. Týmto by som chcela vyzvať všetkých k zodpovednému prístupu k opatreniam a k tomu, aby situáciu nebrali na ľahkú váhu.

Ide o tie isté lokality vysokého výskytu koronavírusu ako na jar?

Nie, Bystrany, Krompachy ani Žehra tam zatiaľ nie sú. Nebudem uvádzať konkrétne lokality, v ktorých evidujeme pozitívne testovaných na covid-19, nechcem prispievať k stigmatizácii ľudí z týchto lokalít. Medializácia pozitívnych na covid-19 v rómskych osadách mimoriadne prispela k tomu, že sa na tieto skupiny pozeráme ako na rizikové a nie ako na ohrozené. Ľuďom z týchto lokalít sa následkom zverejňovania nafúknutých alebo skreslených informácií ťažšie funguje v praktických veciach každodenného života.

Ako som už hovorila, oproti majorite sú počty pozitívnych v komunitách zatiaľ nízke, nechcem však situáciu bagatelizovať, lebo riziko rýchleho šírenia je vyššie ako v majorite.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie