Denník N

Strávili sme deň na českom ARO: pacienti s covidom-19 tu ležia už dlho a bez náznaku zlepšenia

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

V českých nemocniciach pribúdajú pacienti s covidom. V stredu ich v celej krajine ležalo 2678, z toho 518 vo vážnom stave. Starostlivosť o nich je pre lekárov a sestry namáhavejšia než napríklad o ľudí s bežným zápalom pľúc.

Tie najťažšie prípady sa ocitajú v oddeleniach ARO, ako je napríklad to v Nemocnici Jihlava, kam mal český Deník N možnosť nahliadnuť.

Do oblekov a na pľac

V pondelok o deviatej ráno je v oddelení ARO jihlavskej nemocnice rušno.

Sestry a lekári sa práve striedajú pri starostlivosti o ťažké covidové prípady – pacientov, ktorí pre rozsiahlu infekciu a zápal pľúc nemôžu chytiť dych. Potrebný kyslík im pomáha dostať do tela umelá pľúcna ventilácia.

Po troch hodinách intenzívnej práce si zdravotníci dávajú dole plastovú kombinézu, dvoje rukavíc, respirátor, sieťku na vlasy, ochranné okuliare, návleky a rýchlo sa osprchujú.

Teraz ich čakajú necelé tri hodiny odpočinku a papierovanie v sesterskej izbe. Do tabuliek musia zapísať všetky zložité úkony, ktoré vykonali. Potom znovu do oblekov a „na pľac“.

„Tá práca je úplne iná ako predtým,“ vraví nad kávou jedna zo sestričiek počas chvíľky pokoja, než ju preruší zvonenie telefónu. Zo zdravotnej sestry je razom matka doučujúca potomka na dištančnom vyučovaní.

V Jihlave leží na ARO šesť pacientov, z toho piati s covidovým zápalom pľúc. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Čakanie ako na zmilovanie

Oddelenie anestéziológie a resuscitácie (ARO), kde sa práve nachádzame, patrí k tým, ktoré sa v jihlavskej nemocnici v posledných dňoch premenili na covidové.

Spadajú do takzvanej „špinavej“ alebo „červenej“ zóny, pre lepšiu prehľadnosť sú v nemocnici označené izolepou rovnakej farby.

Pravidlo je jednoduché: do červených oddelení, chodieb či výťahov sa nesmú dostať iní pacienti než tí s koronavírusom. Tí ostatní sa pohybujú v „zelenej“, teda „čistej“ zóne.

S rastúcim počtom pacientov s koronavírusom sa mení práca aj pre lekárov a sestry tu na ARO. Z infekčného a z iných oddelení im sem „prepadajú“ tie najťažšie prípady, ktorým ide o život, preto vyžadujú neustály dohľad.

Dýchanie je pre nich natoľko náročné, že im už nemusí pomáhať ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie