Denník N

Pri korupcii ide o mozgy i život

Foto – TASR
Foto – TASR

Keď sa hovorí, že sú všetci sudcovia kúpení, rozkladá to štát a spoločnosť rovnako spoľahlivo ako reálna korupcia.

Keď hovoríme o korupcii, zväčša je to v súvislosti s peniazmi: koľko kto zobral za operáciu, o koľko sme prišli pri podvodnom obstarávaní, koľko to spoločnosť ročne stojí. To všetko je, samozrejme, dôležité, ale rozhovor s lekárkou Magdalénou Harakaľovou upozorňuje aj na tri menej zjavné aspekty korupcie, ktorá nás okrem peňazí pripravuje aj o vzájomnú dôveru, množstvo bystrých ľudí a niekedy dokonca aj o život.

Keď sa niekto každý deň pozerá na kriminálne správy, môže ľahko nadobudnúť pocit, že Slovensko je neobyčajne nebezpečné miesto pre život. To, že televízie zdokumentujú hádam každú smrteľnú nehodu, však ešte neznamená, že nehôd dlhodobo neubúda. Podobnosť s korupciou je v tom, že každoročné rebríčky vnímania korupcie hovoria v prvom rade o názoroch ľudí, ale nemusia vždy verne kopírovať skutočnosť.

Kým však smrteľné dopravné nehody má polícia zdokumentované všetky, v oblasti korupcie tvrdé dáta chýbajú. A bude to tak vždy. Nie preto, že demokracia je skorumpovaný politický systém, ale preto, že obchodovanie s vplyvom sa nedeje na verejnosti, preto, že často vyhovuje obom stranám, a aj preto, že podozreniam z korupcie čelia aj samotné orgány činné v trestnom konaní či dokonca vedenie štátu.

Akokoľvek problematické toto vnímanie korupcie je, má spolu s nevyriešenými podozreniami reálny vplyv na dôveru v inštitúcie a právny štát a k druhým ľuďom. Keď sa hovorí, že všetci doktori berú, všetci politici kradnú a všetci sudcovia sú kúpení, rozkladá to spoločnosť a štát rovnako spoľahlivo ako reálna korupcia. Navyše sa tým otvárajú dvere rôznym „spasiteľom“ s radikálnymi riešeniami.

Korupcia či jej vnímanie môžu aj za odliv mozgov. O čo menej úspech v danej krajine závisí na schopnostiach a o čo viac na známostiach, politickom vplyve či úplatkoch, o to viac majú najmä vzdelaní ľudia, ktorí sa uplatnia aj inde, chuť odísť. A naopak – skorumpovaná krajina veľa odborníkov zo zahraničia nepriláka.

A nakoniec, pri korupcii ide aj o ľudské životy. Drastickým príkladom sú nedávne zemetrasenia v Nepále, kde počet obetí neurčila len prírodná sila, ale aj korupcia, ktorá napríklad zhltla veľkú časť britskej rozvojovej pomoci, pôvodne určenej na kontrolu statiky budov.

Slovensko na tom tak zle nie je, ale stačí si dať dokopy predražené CT prístroje a aj niekoľkomesačné čakacie lehoty a je jasné, že peniaze, ktoré skončili vo vreckách politicky spriaznených obchodníkov, mohli skrátiť čakanie a teda pravdepodobne aj predĺžiť životy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie