Denník N

Od budúceho roka pôjdu päťročné deti povinne do škôlky, môžu byť aj v lesných či firemných škôlkach

Foto - Mesto Svidník
Foto – Mesto Svidník

Kapacity sa podľa ministerstva školstva navýšia aj vďaka tomu, že deti si povinnosť budú môcť plniť aj v alternatívnych škôlkach.

Všetky päťročné deti pôjdu od budúceho roka do materskej školy.

Po prvýkrát povinne nastúpia do škôlky deti v septembri 2021. Platí to pre tie deti, ktoré do 31. augusta 2021 dovŕšia 5 rokov a budú mať tak jeden rok pred nástupom do 1. ročníka základnej školy. Vo štvrtok to vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling  (SaS).

Povinná predškolská dochádzka sa do zákona dostala ešte v apríli 2019, pripravila ju exministerka školstva Martina Lubyová (SNS). Zmena zákona bola vtedy prijatá narýchlo, do parlamentu sa dostala ako poslanecký návrh, čím sa výrazne obmedzila diskusia k zmenám.

Gröhling ešte koncom mája v rozhovore pripustil, že účinnosť zákona sa aj pre pandémiu koronavírusu a jej ekonomické dôsledky bude presúvať. „Už ako opozičný poslanec som hovoril, že sa to nebude stíhať. Myslím si, že týchto pár mesiacov navyše spôsobilo, že sa pozastavili práce, ktoré sa mali využiť na budovanie materských škôl,” hovoril.

Teraz vraví, že sa s tým budú musieť popasovať, keďže ide o dôležitý krok na vyrovnanie štartovacej čiary pre všetky deti. „Uvedomujeme si nepriaznivú ekonomickú situáciu, v ktorej musíme realizovať povinné predprimárne vzdelávanie. Ale chceme v tejto myšlienke pokračovať,” povedal vo štvrtok minister.

Alternatívne aj firemné škôlky

Rodičia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jasle a škôlky

Slovensko

Teraz najčítanejšie