Denník N

Učili deti hajlovať, bili migrantov a vraždili. Fašistov z parlamentu poslal grécky súd do väzenia

Gréci demonštrovali pred budovou súdu v Aténach a žiadali tvrdé tresty pre neofašistov zo Zlatého úsvitu. Ilustračné foto -TASR/AP
Gréci demonštrovali pred budovou súdu v Aténach a žiadali tvrdé tresty pre neofašistov zo Zlatého úsvitu. Ilustračné foto -TASR/AP

Grécka neofašistická skupina Zlatý úsvit sa do parlamentu prvýkrát dostala po veľkej finančnej kríze, keď boli Gréci unavení z opatrení vtedajšej vlády.

Traja neofašisti sedeli v bare v gréckom prístavnom meste Pireus, keď cez okno uvideli rappera Killaha P, vlastným menom Pavlosa Fyssasa. Mal 34 rokov a v tú noc si vyšiel von s kamarátmi.

Grécko ho poznalo ako odporcu rasizmu a fašizmu, čo sa trom mužom v bare, príslušníkom hnutia Zlatý úsvit, vôbec nepáčilo.

Trojica spustila sériu telefonátov hore aj dole hierarchiou svojho hnutia, ako neskôr ukázali záznamy operátora. O pol dvanástej v noci zapípal viacerým členom hnutia mobil. Prišla SMS od Giorgosa Patelisa, lídra pobočky v aténskej časti Nikaia: „Každý nech príde do lokálnej pobočky. Každý, kto je blízko. Nebudeme čakať na tých, čo sú ďaleko.“ Jedným z tých, čo prišli, bol aj Giorgos Roupakias.

O niekoľko hodín nato bol Fyssas mŕtvy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie