Denník N

Obamová vstáva pred piatou a cvičí, Gates číta 50 kníh ročne. Funguje vedomá zmena návykov?

Ilustračné foto – Unsplash/Thought Catalog
Ilustračné foto – Unsplash/Thought Catalog

Čoraz viac ľudí sa spolieha na to, že k úspechu ich privedie vedomá zmena návykov. Tá však za nás problémy nevyrieši – človek musí predovšetkým vedieť, aký život chce žiť.

Ešte pred troma rokmi vedel Ondřej Janků po španielsky povedať len tri vety – hola, buenos díascómo estás.

„Nevedel som vôbec nič. Nechodil som na žiadne hodiny, v škole som španielčinu nemal. Až do tridsiatky som si myslel, že skončím len s angličtinou,“ opisuje dnes 33-ročný konzultant marketingu cestovného ruchu.

So španielčinou pôvodne nemal žiadne vážne plány, išlo skôr o zábavu, hru medzi ním a jeho španielsky hovoriacimi kamarátmi. O tri roky neskôr je všetko inak. A to vďaka návyku, ktorý mu pôvodne zabral len pár minút denne.

„Jednoducho som si povedal, že sa budem učiť každý deň. Desať minút ráno, kým som ešte doma, alebo potom v metre a električke. A postupne sa to na seba nabaľovalo,“ vysvetľuje Ondřej.

Z niekoľkých španielskych slovíčok, ktoré poznal na začiatku, bola zrazu plnohodnotná slovná zásoba. Vďaka vtipným hlasovým správam, ktoré posielal kamarátom, získal schopnosť viesť v cudzom jazyku skutočné konverzácie. A prednedávnom so svojou španielčinou precestoval Latinskú Ameriku.

Hoci to Ondřej neurobil vedome, jeho záväzok desaťminútového učenia denne zodpovedá trendu, ktorý sa vo svete sebarozvoja objavuje čoraz častejšie – skvalitniť život sa mu podarilo vďaka naoko drobnej práci so svojimi návykmi.

O to, čo sa jemu podarilo viac-menej náhodou, sa dnes snažia milióny ľudí po celom svete. Či už kopírujú zvyky úspešných, alebo sa skutočne snažia pochopiť psychologický mechanizmus, čo za nimi stojí, cieľ majú spoločný – vyskladať si z návykov lepší a šťastnejší život.

Funguje však model vedomého budovania návykov naozaj u každého? Má zmysel postupovať podľa techník, o ktorých hovoria populárne motivačné knihy? A dokáže vedomá práca s návykmi skutočne človeka doviesť k šťastnému životu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie