Denník N

Prokurátor Honz: Myslím si, že Kotleba to naťahoval, lebo sa bál

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Keď som odchádzal z pojednávania s Mazurekom, myslel som si, že nastala moja posledná chvíľa, hovorí prokurátor Tomáš Honz. Kandiduje za generálneho prokurátora, bol to, on kto podal obžalobu aj na Mariana Kotlebu, ktorého Špecializovaný trestný súd odsúdil za propagáciu fašizmu.

Prokurátor Tomáš Honz spomína na to, ako sa na Úrade špeciálnej prokuratúry nechcel nik zaoberať extrémizmom a on túto agendu rád prebral. Teraz kandiduje na generálneho prokurátora a hovorí, že „táto spoločnosť nefunguje, uberá sa zlým smerom, stále tu niečo hnije v tomto štáte slovenskom.“ V rozhovore sa dočítate:

  • akých skvelých kolegov mal, keď pracoval na petržalskej prokuratúre;
  • aká pošta mu chodila po rozsudkoch nad Mazurekom či Ficom;
  • či si pri posudzovaní prípadov kladie otázku, či nebude z niekoho robiť martýra;
  • o politikoch, ktorým raz vyhovuje protiextrémistický a onedlho extrémistický postoj;
  • ako postupujú proti šíreniu nenávisti na sociálnych sieťach.

Čítate statusy Ľuboša Blahu?

Z vlastnej iniciatívy nie, ale občas mi ich kolegovia alebo kamaráti prepošlú. Ale je to politik a nechcem sa k nemu veľmi vyjadrovať.

Máte na sociálnych sieťach nejaký skrytý profil, cez ktorý sledujete svojich obvinených?

Mal som profil na Facebooku, ale vôbec som tam nechodil. Extrémistická kriminalita prešla na Úrad špeciálnej prokuratúry v roku 2017 a naše oddelenie vzniklo v roku 2018. V krátkom čase som mal kauzy Mazurek, Mizík, Rostas, Kotleba, obvinenie Fica, Kmotrík mladší a ďalšie, ktoré rezonovali v spoločnosti. Pri všetkých som sa musel veľmi sústrediť, aby som ich právne zvládol. Išlo o trestné činy, ktoré doposiaľ neboli riešené, nebolo k tomu veľa judikátov a extrémistická kriminalita bola opomínaná. Vynaložil som veľa prokurátorského, právneho a psychického úsilia, aby som sa na to sústredil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie