Denník N

Premiér sa zakoktal pri príchode na samit EÚ a za video to schytáva od opozície. Čo je vlastne takzvaný doorstep?

Premiér Igor Matovič na samite EÚ. Reprofoto - N
Premiér Igor Matovič na samite EÚ. Reprofoto – N

Aktualizované 16.50 po príchode premiéra z Bruselu – Štátny tajomník Klus si myslí, že žarty z premiéra sú trochu zlomyseľné, lebo pre zmenené podmienky na samitoch nemohol tušiť, či ho odvysielajú naživo.

Najnovšie video premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) zo samitu v Bruseli sa stalo terčom internetových vtipov aj kritiky opozičných strán.

Zgustli si na ňom nielen poslanci ako Ľuboš Blaha (Smer), ale tentoraz napríklad aj poslanec Hlasu a bývalý veľvyslanec v USA Peter Kmec, ktorý zvykne k zahraničným témam vystupovať veľmi zmierlivo.

Na videu je vidieť príchod premiéra Igora Matoviča na samit, ktorý sa okrem iného venoval klimatickým zmenám. Predseda vlády hovoril na kameru pre audiovizuálny servis Európskej komisie, ktorý jeho úvodné posolstvo, takzvaný doorstep, vysielal aj naživo.

Premiér to však nevedel, a tak je na úvode videa vidieť, ako hovorí, že „nevie, ako má začať“, a potom sa zakoktá a poprosí, či by mohol svoje slová zopakovať. Štábu audiovizuálneho servisu to chce povedať po anglicky, a tak nesprávne povie: „Can I go one time… next time?“ Správne mala otázka znieť: „Can I go one more time?“.

Video: Zakoktanie premiéra, video na účte Petra Kmeca

Premiér na situáciu reagoval po prílete z Bruselu v piatok popoludní. „Na samotnom priebehu samitu vystúpim niekedy po slovensky, niekedy po anglicky, ako som v téme doma. Ale ani s pánom Donaldom Tuskom, ani s Angelou Merkelovou som nemal tlmočníka,“ povedal.

„Nerozumeli sme si… iba sme sa na seba usmievali cez rúško,“ ironizoval vzápätí debaty o svojej angličtine.

Ako sa to vlastne odohralo

Na profiloch opozičných politikov koluje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie