Denník N

V úmrtnosti na zápal pľúc sme v EÚ druhí najhorší. Ak je ochorenie ťažké, návrat do normálu trvá aj mesiace

Ilustračné foto – Annie Spratt/unsplash.com (úprava N)
Ilustračné foto – Annie Spratt/unsplash.com (úprava N)

Zápal pľúc môže vzniknúť aj následkom chrípky či ochorenia covid-19. Očkovanie proti chrípke a pneumokokom môže chrániť pred ochorením covid-19 a súvisiacimi úmrtiami.

Ochoreniam dolných dýchacích ciest – medzi nimi aj zápalu pľúc – podľahli v roku 2016 tri milióny ľudí, čím sa zaradili na štvrté miesto v celosvetovom rebríčku najčastejších príčin úmrtí vo svete.

V dôsledku pandémie covidu-19 sa tento rok ocitli dokonca na treťom mieste – za ischemickou chorobou srdca a mŕtvicou.

V Európe sa respiračné ochorenia podieľajú na všetkých úmrtiach 15 percentami, z nich 3,5 percenta tvoria zápaly pľúc. Respiračné ochorenia tvoria sedem percent zo všetkých hospitalizácií v Európe.

Tento rok sa ochorenia dolných dýchacích ciest zaradili na tretie miesto najčastejších príčin úmrtí vo svete – za ischemickú chorobu srdca a mŕtvicu (kliknutím sa obrázok zväčší). Zdroj – WHO

Ťažký návrat do života

Na Slovensku sú infekcie dolných dýchacích ciest piatou najčastejšou príčinou smrti a ročne na ne zomrie viac ako 2700 ľudí. Vo vekovej skupine nad 65 rokov sú infekcie dolných dýchacích ciest štvrtou najčastejšou príčinou smrti a ročne na ne zomrie viac ako 2200 ľudí.

Na zápal pľúc u nás ročne ochorie okolo 17-tisíc ľudí. Ochorenie je 11. najčastejšou príčinou hospitalizácie. „V úmrtnosti na zápal pľúc sme v Európskej únii na nelichotivom druhom mieste za Portugalskom,“ vraví pľúcny lekár Štefan Laššán.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie