Denník N

Biden smeruje k víťazstvu. V čom je rozdiel oproti roku 2016?

Joe Biden na rozdiel od Trumpa na verejnosti vystupuje väčšinou v rúšku. Foto - tasr/ap
Joe Biden na rozdiel od Trumpa na verejnosti vystupuje väčšinou v rúšku. Foto – tasr/ap

Demokratický kandidát má pred prezidentom Trumpom náskok skoro desať percentuálnych bodov, pohodlné vedenie drží aj v kľúčových štátoch.

Britským ministrom odporučili, aby nadviazali kontakt s ľuďmi okolo Joea Bidena. Podľa informácií The Times v britskej vláde už veľmi neveria, že by americké prezidentské voľby mohol vyhrať súčasný prezident Donald Trump.

„Na Downing Street 10 už Trumpa odpísali,“ povedal pre denník nemenovaný predstaviteľ Konzervatívnej strany.

Pesimisti sú aj mnohí republikáni, jeden poradca strany Ed Rollins pre New York Times povedal, že je to „spečatené“. Republikánsky senátor z Texasu Ted Cruz varoval, že voľby by pre Republikánsku stranu mohli byť „krvavým kúpeľom proporcií ako Watergate“, keďže im hrozí strata Bieleho domu aj oboch komôr kongresu.

Reagujú tak na vývoj preferencií za posledné týždne. Joe Biden v nich zvýšil náskok na celonárodnej úrovni zo zhruba 6 percentuálnych bodov na súčasných 9,4 percentuálneho bodu. Na porovnanie Hillary Clintonová mala o tomto čase náskok najviac sedem bodov, no pred voľbami rýchlo klesal.

Sú to reakcie na posledné správy, že Trump platí veľmi málo federálnych daní z príjmu, jeho zlé vystúpenie v prvej debate aj to, že sa infikoval koronavírusom a ako ho neustále zľahčoval.

Výrazný náskok má Biden aj v kľúčových štátoch: Pensylvánia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie