Denník N

Prokurátor Remeta: Vo veci Kočnera konáme, najbližšie sme si predvolali Šufliarskeho

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

To, čo urobili Trnka alebo Palovič, je neakceptovateľné, hovorí banskobystrický prokurátor Rastislav Remeta, ktorý kandiduje na generálneho prokurátora.

Rastislav Remeta o sebe hovorí, že je typom prokurátora, ktorý nepíše pokyny od stola, rád ide do akcie a rád chodí na vyšetrovacie úkony a pojednávanie. V rozhovore vysvetľuje:

  • ako sa stalo, že sa z generálnej prokuratúry radšej stiahol na Krajskú prokuratúru v Banskej Bystrici,
  • že prokuratúra sa ocitla na dejinnej križovatke a teraz je možné pohnúť veci dopredu,
  • ako špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vysvetľoval pred etickou komisiou vklad 200-tisíc eur v hotovosti,
  • ako treba zmeniť majetkové priznania prokurátorov.

Ste asi jediný prokurátor, ktorý dobrovoľne odišiel z generálnej prokuratúry a vrátil sa na krajskú prokuratúru. Vo vašom prípade do Banskej Bystrice. Prečo?

Na generálnej prokuratúre som bol od roku 2009 do 1. januára 2014. Pôsobil som na odbore osobitného určenia, ktorý bol zriadený na postihovanie najzávažnejšej trestnej činnosti. Po nástupe Jaromíra Čižnára došlo k rozhodnutiu, že odbor skončí. Zrejme to súviselo aj s tým, že sa dovtedajší šéf odboru Peter Šufliarsky stal prvým námestníkom. Na veci, ktoré dozoroval odbor, bolo vyčleňovaných stále menej policajtov z policajného prezídia a z odboru sa stalo len oddelenie dozoru v trestných veciach. Došlo aj k nezhodám medzi kolegyňou Evou Mišíkovou a Šufliarskym, čo malo vplyv na celú klímu.

Týkalo sa to hlavne prepustenia mafiána Karla Mella na slobodu. 

Áno, aj.

Myslíte si, že Šufliarsky vtedy pochybil, keď sa Mellovi podarilo zo Slovenska dostať na Belize?

Nemám informácie zo spisu a neviem sa vyjadriť, kto urobil chybu. Bolo ich tam viac, aj zo strany prokuratúry, aj sudcu pre prípravné konanie, ktorý rozhodoval o väzbe. Hoci som bol s prácou veľmi spokojný, mali sme dobré výsledky aj v počte podaných obžalôb, požiadal som o preloženie do Banskej Bystrice. Nevyhovovala mi práca prokurátora od stola, som skôr akčnejší typ a mal som aj iný názor na smerovanie celej prokuratúry.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie