Denník N

Ideme českou cestou, počet infikovaných na Slovensku kopíruje rast v Česku, varuje minister zdravotníctva (+ grafy)

Zdroj - Ministerstvo zdravotníctva
Zdroj – Ministerstvo zdravotníctva

Na Slovensku za štvrtok po prvýkrát pribudlo viac ako dvetisíc nových infikovaných. Pozitívny test na koronavírus má už 683 zdravotníkov.

Situácia je na Slovensku už taká vážna ako v Česku pred necelými tromi týždňami, oznámil v piatok minister zdravotníctva Marek Krajčí. Priebeh a nárast počtu infikovaných na Slovensku takmer identicky kopíruje rast v Česku.

Dokladá to dvomi krivkami – počtom prípadov na 100-tisíc obyvateľov a mierou pozitívnych testov zo všetkých testovaných (TPR). Slovenské a české krivky od momentu 100 prípadov sa takmer úplne prekrývajú.

Bodkočiarkovaná krivka na grafe ukazuje počet pozitívnych pacientov zo všetkých testovaných, v tomto ukazovateli sme už dokonca nad úrovňou, ktorú dosahovali Česi pred tromi týždňami. „Treba robiť všetko pre to, aby sa naša krivka odchýlila od tej českej,“ povedal infektológ Pavol Jarčuška.

Už odhalíme aj málo bezpríznakových

Kritické je podľa ministra zdravotníctva aj to, že pri testovaní dnes dokážeme zachytiť len málo bezpríznakových pacientov. To znamená, že z pozitívne testovaných je asi len 25 percent tých, ktorí nemajú žiadne príznaky. Ostatní pozitívne testovaní príznaky majú.

To podľa Krajčího znamená, že situáciu nemáme pod kontrolou. „Pravdepodobne nám uniká dosť veľa ľudí, ktorí sú asymptomatickí a nie sú testovaní,“ tvrdí minister.

Kritická začína byť situácia aj v nemocniciach, ktoré zapĺňajú svoje lôžka pacientami s covidom-19.

Rastie aj počet infikovaných zdravotníkov, je ich už najmenej 683.

Čísla sa zdvojnásobujú

Za posledný týždeň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie