Denník N

Keď nedal penaltu Barcelone, taxikár ho vyháňal na Moravu. Profil odvolaného Pavla Hapala

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Príbeh Pavla Hapala je príbehom smoliara.

Pavel Hapal mal vo svojej hráčskej aj trénerskej kariére na dosah niekoľko výnimočných úspechov.

Ako hráč si mohol zahrať vo finále majstrovstiev Európy a na majstrovstvách sveta, stať sa hviezdou španielskej ligy a legendou Sparty Praha.

Ako tréner mohol byť hrdinom v Žiline, získať medailu na európskom šampionáte do 21 rokov a postúpiť s mužskou reprezentáciou na majstrovstvá Európy.

K všetkému mu chýbalo veľmi málo. Niekedy spravil chyby, ale často mal aj smolu na okolnosti, ktoré nemohol ovplyvniť.

Keď vás zraní spoluhráč, je to jednoducho smola. Pri penalte stačí, aby sa brankár hodil na opačnú stranu, a všetci vás oslavujú. Keď čakáte na výsledok iného zápasu a potrebujete v ňom akýkoľvek iný výsledok ako 1:0, pravdepodobnosť by mala byť na vašej strane.

Hapalov životopis je napriek mnohým hráčskym aj trénerským sklamaniam pôsobivý, no aj pri najväčších úspechoch mohol pomýšľať ešte vyššie. Veľakrát sa musel pýtať, čo mohlo byť, keby…?

Jeho pôsobenie pri slovenskej reprezentácii sa skončilo rovnako. Odvolali ho pred zápasom, v ktorom mohol postúpiť na Euro. Že si za to môže sám dlhodobo slabými výkonmi mužstva, je druhá vec.

Ku cti mu slúži, že napriek mnohým sklamaniam nie je zatrpknutý a všetci o ňom hovoria ako o slušnom a rozhľadenom človeku.

Pavel Hapal po dvoch rokoch skončil ako tréner slovenskej futbalovej reprezentácie. Toto rozhodnutie v pondelok už len formálne potvrdí výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu.

Dvakrát pochovaný na Sparte

Je 21. marec 2000. Vypredaná Letná sleduje, ako Sparta Praha vzdoruje Barcelone. V 88. minúte je stav 1:1 a rozhodca zapíska penaltu pre domácich. Žiadna z opôr nemá odvahu zobrať zodpovednosť na seba.

Prihlási sa až Pavel Hapal. Striedajúci hráč s Gretzkého číslom 99 na drese. Pre skúseného futbalistu a bývalého reprezentanta je to len jeho šiesty zápas za Spartu. Diváci ho doteraz neprijali, ale tento moment to môže zmeniť. Môže sa stať hrdinom, ktorý strelil víťazný gól proti Barcelone.

Hapal sa postaví proti holandskému brankárovi Ruudovi Hespovi a to, čo v najbližších sekundách spraví, spôsobí, že zo štadióna odíde zadným vchodom, budú po ňom pokrikovať taxikári a za Spartu si už nikdy nezahrá.

Čech sa pomaly rozbehne a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie