Denník N

Nech vyhrá ktokoľvek, USA a Európa sa budú ďalej vzďaľovať

Bývalí americkí prezidenti. Foto – AP
Bývalí americkí prezidenti. Foto – AP

Ak vyhrá Trump, transatlantická trhlina bude katastrofálna. S Bidenom sa bude zväčšovať tiež, ale pomalšie.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Stredoatlantický chrbát od seba pomaly, ale isto odtláča severoamerickú a eurázijskú tektonickú dosku rýchlosťou asi jeden palec za rok. Niečo podobné sa deje aj v geopolitickej tektonike. Ešte pred jednou generáciou predstavovali USA pre Európu nenahraditeľného spojenca. Za prezidenta Donalda Trumpa to často vyzerá tak, že pre Ameriku je Európa skôr „nepriateľ“ (Trumpovo slovo) než priateľ.

To je dôvod, prečo aj Európania čakajú so zatajeným dychom na budúcomesačné americké prezidentské voľby. Ak vyhrá súčasný prezident, transatlantický zlom sa s veľkým rachotom opäť zväčší. Ak vyhrá Joe Biden, najhlasnejším zvukom bude otváranie šampanského. Lenže Európania si aj tak budú musieť priznať, že postupné odcudzovanie bude pokračovať bez ohľadu na to, kto bude vládnuť v Bielom dome.

Stará trhlina

Transatlantické vzťahy sa začali rozpadať už dlho pred Trumpom. Počas administratívy Georgea Busha mladšieho sa takmer rozpadli. Barack Obama ich trochu zlepšil, ale do veľkej miery išlo o kozmetickú úpravu.

Bol to práve Obama, ktorého viceprezidentom bol Joe Biden, kto presadzoval dlhodobú zmenu americkej orientácie z Atlantiku na Pacifik. A aj predchádzajúci americkí prezidenti sa sťažovali, hoci oveľa slušnejšou formou ako Trump, že Európania a zvlášť Nemci dávajú na svoje armády príliš málo, sú závislí od Severoatlantickej aliancie a sú čiernymi pasažiermi globálneho obchodného systému, na ktorý dohliadajú práve USA.

Trump len jednoducho prestal používať diplomatický jazyk a hovorí to na plné ústa. Tak ako žiadny americký prezident po druhej svetovej vojne ukazuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie