Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Facebook spropagoval Mazureka a Magáta, teraz chce zakázať popieranie holokaustu

MediaBrífing je piatkový newsletter o médiách a žurnalistike. Prihláste sa na odber a dostanete ho každý piatok do schránky. Tento týždeň sa okrem iného dočítate:

  • Facebook zakázal popieranie holokaustu, je to ďalšie polovičaté riešenie.
  • Ako veľmi Facebook obmedzil čísla časopisu Zem a vek.
  • Konšpiračnému webu Bádateľ sa podaril šikovný trolling.
  • Sociálne siete čelia kritike z cenzúry jedného z najväčších médií v USA.
Milan Mazurek a Marián Magát. Foto N – Vladimír Šimíček, archív

Celé to už pôsobí ako jedna nekonečná hra. Lotéria, ruleta, prípadne šípky. Manažment Facebooku vytiahne z rozrastajúceho sa zoznamu problémov jeden, na ktorý chce (konečne) reagovať. A ponúkne riešenie, o ktorom musí vedieť, že je nedostatočné.

Občas k tomu pridá aj PR správu, že zablokoval niekoľko desiatok (prevažne amerických) stránok a účtov, ktoré tento náhodne vybraný problém prehlbovali.

Zmena sa prejaví len minimálne. Takzvaní bad actors, zneužívajúci Facebook, sa prispôsobia novým pravidlám, skôr než sociálna sieť stihne vyškoliť svojich moderátorov obsahu.

Keď vplyvné stránky a osobnosti pravidlá porušia, Facebook nič neurobí. Len jeden z množstva hovorcov povie, že v tomto prípade bolo všetko v poriadku.

V menších krajinách, ako je Slovensko, ktoré sú na periférii záujmu sociálnej siete, bude zlepšenie prakticky nepostrehnuteľné.

Zakrátko sa ruleta roztočí opäť a šťastná náhoda rozhodne o tom, aký ďalší dlhoročný problém sa rozhodne Facebook čiastočne riešiť. A tak ďalej, stále dookola.

Presne tak to vyzerá, keď sa pozrieme na tohtotýždňový zákaz popierania holokaustu na sociálnej sieti.

Šéf konečne zmenil názor

Facebook je roky kritizovaný za to, že odmietal zakročiť proti ľuďom spochybňujúcim masové vyvražďovanie počas 2. svetovej vojny.

Nebyť tejto sociálnej siete (a YouTubu), tak by široká verejnosť zrejme ani nepoznala meno nacistu Mariána Magáta. Dodnes by sa pohyboval len na periférii a jeho názory by čítalo len pár návštevníkov pochybných webov.

Facebook Magáta vtiahol do mainstreamu a zaslúžil sa o to, aby ho nesledovala len polícia, ale aj tisícky obyčajných ľudí.

Odsúdený Milan Mazurek na Facebooku dlhodobo šíril nenávisť, obhajoval Hitlera a popieral holokaust: „O tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo Židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá,“ napísal napríklad. (Treba dodať, že v tomto prípade trestný čin popierania holokaustu nevidela ani polícia a s jej názorom sa neskôr stotožnila aj generálna prokuratúra.)

Facebook Mazurekove nenávistné príspevky dlhodobo prehliadal, zasiahol až v roku 2017, keď mu zrušil stránku s viac ako 20-tisíc fanúšikmi. O rok si Mazurek vytvoril novú, na ktorej má dnes 53-tisíc fanúšikov.

Facebook odmietal zasiahnuť už v roku 2009, keď čelil kritike za poskytovanie priestoru antisemitom. „Chceme byť miestom, kde môžu ľudia diskutovať o všetkých názoroch, vrátane kontroverzných,“ povedal vtedy hovorca sociálnej siete.

Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg obhajoval popieračov holokaustu, opierajúc sa o slobodu prejavu. V rozhovore v roku 2018 napríklad povedal, že sociálna sieť by nemala mazať niečo len preto, že sa ľudia mýlia. „Nemyslím si, že sa mýlia úmyselne,“ povedal o magátovcoch a spol.

Zuckerberg akoby ešte pred dvomi rokmi netušil, že sa medzi nami pohybujú ľudia, ktorí lži o holokauste šíria úmyselne a cielene. Nie omylom, ale ako súčasť svojej nebezpečnej ideológie.

Až tento pondelok Zuckerberg napísal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Mediabriefing logoMediaBrífing

Komentáre

Teraz najčítanejšie