Denník N

Šéf diplomacie Lajčák: Multikulturalizmus zlyhal, bol naivný

Miroslav Lajčák. Foto – TASR
Miroslav Lajčák. Foto – TASR

Treba si dať pozor, koho púšťate žiť na svoje územie, hovorí minister po teroristických útokoch vo Francúzsku.

Projekt multikulturalizmu zlyhal, koncept bol naivný a imigračná politika niektorých krajín tiež, vyhlásil relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru).

„Ak máme komunity, ktoré sa cítia byť sociálne a ekonomicky na okraji spoločnosti a výsledkom je, že sa radikalizujú, tak niečo je zlé. Treba si dať pozor, koho púšťate žiť na svoje územie,“ odporučil.

Lajčák si pritom nemyslí, že existuje radikálny islam. Podľa jeho slov existujú fanatici, ktorí islam zneužívajú.

„V Paríži to bol nehanebný útok na osoby a demokraciu. Vyvarujme sa ale silných slov. Zrazu sa vynorili tucty odborníkov na islam. Nechcem to vidieť ako civilizačnú vojnu, ako vojnu medzi náboženstvami. Korene sú skôr ekonomické a sociálne a z toho plynúca frustrácia jednotlivcov, ktorí sú ľahko manipulovateľní,“ upozornil Lajčák.

Nepáči sa mu, ak sa na označenie súčasného diania používa pojem vojna. „Potom môžeme čakať, že sa do nej naozaj dostaneme. Takáto vojna by bola zničujúca pre našu planétu,“ odkázal s tým, že najväčšia časť útokov sa odohráva priamo v moslimských krajinách.

Šebej kritizuje Škandináviu

Aj predseda Zahraničného výboru Národnej rady František Šebej (Most-Híd) sa domnieva, že imigračná politika niektorých európskych štátov, najmä severských, nebola správna.

„Ak chcú prežiť, nemôžu riešiť problém Afriky jej presťahovaním do Škandinávie,“ povedal.

Opozičný poslanec tvrdí, že teroristi nám chcú svojím konaním povedať, čo znamená islam. „Istá interpretácia islamu sa nám snaží povedať, že sa máme podrobiť ich videniu sveta alebo zomrieť. Je to vojna anticivilizácie proti nášmu hodnotovému svetu,“ myslí si.

Lajčák: Nie sme ohrození, nevnímajú nás ako Západ

Slovensko podľa ministra Lajčáka nepatrí ku krajinám ohrozeným islamským terorizmom.

„Je tu len malá a nemilitantná islamská komunita a nie sme vnímaní ako symbol Západu. Treba preto klásť dôraz na prevenciu, na monitorovanie. Robiť dopredu reštrikcie bez toho, aby sme vedeli kam smerujú, je kontraproduktívne,“ myslí si.

Šebej upozornil, že útoku v Paríži nedokázali zabrániť ani francúzske tajné služby, ktoré patria medzi najvýkonnejšie na svete.

„Musíme siahnuť po koreňoch, zamerať sa na ideové centrá. Treba zabrániť, aby sa moslimské komunity radikalizovali. Je však nezmysel tvrdiť, že čo moslim to terorista. Povedať, že moslimské komunity sú zdrojom nebezpečia, je nezmysel,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Slovensko

Teraz najčítanejšie