Denník N

Ondrej Lunter o ceste na Muráň: Teraz už vieme, z čoho všetkého dokáže premiér urobiť senzáciu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Sporom s premiérom Matovičom sme stratili čas, čo môže spôsobiť, že nestihneme cestu opraviť do zimy, tvrdí Lunter z Banskobystrického kraja.

Banskobystrický kraj v piatok podpísal zmluvu s firmou Skanska, ktorá za 7,5 milióna opraví zničenú cestu na Muráň. Práve k oprave tejto cesty vystúpili začiatkom októbra premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister financií Eduard Heger (OĽaNO) na tlačovke, na ktorej župu ostro kritizovali.

Tvrdili, že banskobystrický kraj chcel cestu opraviť za 19 miliónov, čo je predražená suma. Župa sa však bránila, že išlo len o úvodný odhad a cenu sami znížili na 9,7 milióna.

Podpredseda kraja Ondrej Lunter v rozhovore tvrdí, že to celé malo byť inak. Na spoluprácu s analytikmi z Útvaru hodnoty za peniaze sa dokonca tešil a myslel si, že s ministrom financií budú mať tlačovku o tom, ako vláda úspešne pomohla regiónu. Nakoniec však župu na tlačovku nepozvali. „Pre polovicu obyvateľov Slovenska z nás spravili zlodejov,“ tvrdí Lunter.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako prebiehala komunikácia medzi župou a úradom vlády;
  • či sa stihne cesta na Muráň opraviť do zimy;
  • aké slovo majú regióny na pandemickej komisii;
  • koľko notebookov vyzbierala župa pre stredoškolákov.

Ako po týchto dažďoch vyzerá obchádzka, ktorou ľudia cestujú, keďže cesta je zničená?

Už tam dokonca aj snežilo a prístupová cesta už v prvý deň sneženia skolabovala. Napriek tomu, že sme tam mali stroje, ktoré robili údržbu, v niektorých časoch bola neprejazdná. Zamestnanci liečebne na Prednej hore mali problém dostať sa večer z práce domov. Hasiči riešili situáciu do noci, vo štvrtok už bola cesta prejazdná.

Poškodená cesta II. triedy medzi obcami Muráň a Predná Hora. Foto – TASR

A ako vyzerá samotná cesta na Muráň?

Dažďami je svah podmáčaný, ale zatiaľ tam neregistrujeme žiadne ďalšie zosuvy svahu, situácia sa nezhoršuje. Úsek je však uzavretý, takže čokoľvek sa tam deje, nikoho neohrozuje, pretože tam nikto nemá prístup.

Prečo je obchádzková trasa taká problematická? Ako vyzerá?

Je to lesná cesta. Nie je to ani cesta III. triedy, ani obecná. Je úzka, autá sa na nej nevedia navzájom vyhýbať. Po stranách nemá zábrany, pričom ide cez strmé

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie