Denník N

Alexej Navaľnyj: Môj prípad sa dal ľahko vyriešiť, teraz už štátna mašinéria ničí dôkazy

Alexej Navaľnyj s manželkou Julijou a synom Zacharom na neznámom mieste v Nemecku. Foto - TASR/AP
Alexej Navaľnyj s manželkou Julijou a synom Zacharom na neznámom mieste v Nemecku. Foto – TASR/AP

Lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného otrávili nervovým novičkom 20. augusta počas letu zo Sibíri do Moskvy.

Z následkov otravy sa už druhý mesiac zotavuje v Nemecku, odkiaľ poskytol exkluzívny rozhovor Tichonovi Dzjadkovi, šéfredaktorovi nezávislej ruskej televízie Dožď.

Navaľnyj v rozhovore vraví, čo si myslí o sankciách Európskej únie, koho viní z pokusu o svoju otravu, aj to, ako si predstavuje svoj návrat do Ruska.

Európska únia pred pár dňami zaviedla sankcie voči šiestim ruským občanom a jednej spoločnosti ako reakciu na vašu augustovú otravu. Dotknutí sú zástupcovia administratívy ruského prezidenta, tajných služieb a inštitúcie, v ktorej, ako sa predpokladá, bol vyvinutý jed novičok. Myslíte si, že tieto sankcie sú dostatočné?

Predovšetkým ma zaujíma, čo sa deje v Rusku; európska reakcia je pre mňa až druhoradá. Viem, že pobúrenie nie je v mnohých krajinách spojené priamo so mnou. Sú znepokojení, že sa použila chemická zbraň. Chemické zbrane nemá nikto rád.

Chcem dosiahnuť vyšetrovanie na ruskom území – alebo aspoň nejaké zdanie vyšetrovania. Pretože to, čo sa deje v súčasnosti, je len ďalším signálom, že so spravodlivosťou v našej krajine nikto nemôže počítať.

Pokiaľ ide o sankcie alebo „čiernu listinu“, moja pozícia bola vždy taká, že ak rozvinuté krajiny chcú Rusku, jeho občanom aj samy sebe pomôcť, mali by postaviť prekážky do cesty špinavým peniazom plynúcim z Ruska.

Tých deväť ľudí, čo vynašli novičok alebo ho použili ako zbraň, na to, aby ste zablokovali tok peňazí ukradnutých našim občanom, nepotrebujete.

Tí zabijaci a tí, čo vydali pokyn, musia byť trestne stíhaní. Ale predovšetkým je potrebné vyhnať z Európy všetkých tých oligarchov – Usmanova, Abramoviča,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie