Denník N

Očný lekár: Nezatracujem lacné okuliare z obchodu, trhoviska či pojazdnej optiky v dodávke. Kým zájdete za odborníkom, poslúžia

Juraj Halička. Foto - archív J. H.
Juraj Halička. Foto – archív J. H.

Keďže ja optiku nevlastním a nepredávam okuliare ani šošovky, môžem vám ponúknuť úplne nezaujatú odpoveď – nevidím v tom problém, tvrdí Juraj Halička.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • že neschopnosť prečítať malé písmená na etiketách neznamená kazenie zraku;
  • aká strava prospieva očiam;
  • či dlhé čítanie, sledovanie obrazovky a nočné šoférovanie poškodzujú zrak;
  • ako často žmurkať, aby ste nemali suché oči;
  • či predpísanie okuliarov znamená, že začínate prichádzať o zrak;
  • či má zmysel kúpiť si lacné okuliare na trhu alebo v hypermarkete;
  • ktorej optike sa vyhnúť.

Čo sú oči z pohľadu lekára?

Čisto vedecky ide o súčasť mozgu, konkrétne o dva hrubé hlavové nervy, na ktorých konci je snímač – sietnica. S ním súvisí optická sústava, konkrétne rohovka, šošovka a zrenica, ktorá nášmu oku dáva farbu, ale aj skvele zlepšuje videnie ako také. Okom veľmi ostro vnímame farbu, jas aj kontrast. Nie však tak ostro, ako napríklad orol, ktorý si vie šírku zrenice upravovať sám.

Človek to nerobí sám?

Nie, u neho sa to deje automaticky bez toho, aby to ovplyvňoval vedome. Ľudské oči sú však skvelá vec, dokážu neuveriteľné veci. Napríklad sú stereoskopické, čiže vďaka tomu, že vidíme oboma očami naraz, nám vzniká 3D obraz.

Vidíme ostrý 3D obraz od narodenia?

Kdeže, oči sa to učia zväčša až do šiestich rokov dieťaťa. Ide o komplikovanú súhru neurónov a svalov. Keby ste deti do šesť rokov postavili pred známe tabule s písmenkami, ktoré máme v ambulancii, trojročné by poriadne videli približne polovicu z nich. Spodný riadok s najmenšími písmenami zvládnu až okolo šiestich rokov.

Prečo?

Oko ako snímač postupne dozrieva podobne ako analyzátor videného vnemu, teda mozog. Oko by, teoreticky, už v dvoch až troch rokoch videlo ako u dospelého, ale spoje v mozgu ešte nie sú celkom dozreté, preto malé dieťa vidí trochu horšie. Iná vec je, že si to neuvedomuje, lebo nevie, že sa dá vidieť aj lepšie.

V akom veku bývajú oči v najlepšej kondícii? Zjavne totiž starnú.

Takto sa to nedá povedať. Niekto od istého veku nevidí na malé písmená na etiketách potravín, hoci predtým ich bez problémov prečítal, a tak sa zľakne, že sa mu kazia oči. Lenže to je, ale aj nie je pravda.

To chce vysvetlenie.

Neplatí, že oči sa v štyridsiatke či päťdesiatke začnú kaziť. To iba šošovka v oku, ktorej konzistencia v mladosti je podobná gélu na vlasy, začína tvrdnúť. V sedemdesiatke už môže byť tvrdá ako skala. Súvisí to s tým, že ňou dlhodobo prechádza UV svetlo a ovplyvňujú ju aj rôzne metabolity, ktoré ovplyvňujú kvalitu bielkovín šošovky.

Predstavte si, že by ste na sporáku varili bielkovinu, napríklad bielok z vajíčka, pri teplote 37 stupňov Celzia 50 či 70 rokov v kuse. Jasné, že sa vyzráža a stratí kvalitu, ktorú už nemožno obnoviť. Takto stvrdne aj šošovka, ktorá sa zrazu nevie hýbať, a teda ani pridávať potrebné dioptrie do optickej sústavy oka.

Výsledkom je, že na to, aby ste si prečítali etiketu či noviny, musíte ich držať ďalej od očí alebo si nasadíte okuliare. To však neznamená, že sa vám kazia oči.

Kým nám teda šošovka nezačne tvrdnúť, sama dorovnáva potrebné dioptrie?

Presne tak. Napríklad malé dieťa si vie takto doostriť až pätnásť dioptrií. Musí, lebo má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie