Denník N

Milióny testov počas dvoch víkendov. Vláda chystá plošné testovanie ľudí antigénovými testami

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér pripustil, že ak by k testovaniu neprišlo, dá demisiu. „Som ochotný od toho upustiť, ale zároveň zvolím demisiu,“ povedal.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) avizuje veľké testovanie občanov na covid-19. Testovanie má prebehnúť dvakrát: najprv počas víkendu o dva týždne počas Dušičiek a potom aj v priebehu toho nasledujúceho. „Bude to operácia, akú Slovensko nezažilo, a myslím, že ani iná krajina,“ vraví premiér.

Testovanie bude bezplatné, pomáhať s ním budú ozbrojené sily.

Matovič v sobotu na tlačovej konferencii oznámil, že štát toto testovanie chystá už tri týždne. Kolegov z vlády ešte koncom septembra požiadal o utajený režim. Vláda podľa neho objednala približne 13 miliónov kusov antigénových testov. Ide o testy, ktoré je možné vyhodnotiť už po 15 minútach.

„Nastal čas, aby som povedal občanom, ako to je,“ povedal premiér na tlačovke.

Premiér o plánoch vlády nechcel informovať skôr a odôvodnil to skúsenosťou z prvej vlny pandémie, keď časť objednaných ochranných pomôcok či testov neskončila nakoniec na Slovensku.

Vraví, že v tejto chvíli je to jediná cesta, ako zvrátiť vývoj pandémie. „Ak by chcel niekto na mňa vyvinúť tlak, že touto cestou nepôjdeme, ja sa pod to nepodpíšem,“ povedal Matovič, ktorý plošné testovanie spojil so svojím zotrvaním vo funkcii.

Ak by z rokovaní a verejnej debaty v najbližších dňoch vyplynulo, že plán sa neuskutoční, je pripravený odísť z funkcie. „Som ochotný od toho upustiť, ale zároveň zvolím demisiu,“ povedal.

Ako počas volieb

Matovič vraví, že testovanie prebehne spôsobom, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie