Denník N

Experti sa Matoviča pýtajú na plošné testovanie: aká je logistika, čo s pozitívnymi, nenakazia sa ľudia pri odberoch? (anketa)

Koronavírus SARS-CoV-2 pod mikroskopom. Foto – TASR/AP
Koronavírus SARS-CoV-2 pod mikroskopom. Foto – TASR/AP

Odborníkov na molekulárnu biológiu, medicínu či matematické modelovanie sme sa pýtali, čo hovoria na plán Igora Matoviča otestovať väčšinu Slovenska antigénovými testami.

Plán Igora Matoviča otestovať takmer celé Slovensko ešte nikto z vyspelých krajín v takej veľkej miere nevyskúšal a má veľa rizík, zhodujú sa experti. Dúfajú, že vláda pozná odpovede na problémové otázky, keď už to premiér oznámil.

Celoslovenské testovanie napríklad výrazne zvýši mobilitu a vystaví ľudí ďalšiemu riziku nákazy, varuje matematik Richard Kollár. Uznáva, že nás odhalenie pozitívnych prípadov a ich izolácia môže posunúť možno o tri týždne späť do minulosti, a hovorí, že globálne by takýto experiment v boji s vírusom mohol pomôcť.

Pýtali sme sa: Premiér Igor Matovič chce za dva víkendy otestovať celé Slovensko antigénovými testami. Čo na tento nápad hovoríte? 

 

Peter Celec
molekulárny biológ a prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny na Lekárskej fakulte UK v Bratislave

Pevne verím, že skutoční odborníci na testy vyriešili problémy, ktoré treba vyriešiť pred tým, než sa niečo také ide urobiť. Chýbajú detaily, bez ktorých si to neviem ani vyrátať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie