Denník N

Netflix odmieta obvinenie zo šírenia pedofílie a nestiahne kontroverzný film o malých tanečniciach

Záber z filmu Cuties (2019). Foto - Netflix
Záber z filmu Cuties (2019). Foto – Netflix

Príbeh toho, ako sa z nenápadného európskeho filmu stal toxický hoax.

Šéfovia Netflixu sa bežne k hocičomu nevyjadrujú. A keď sa už vyjadrujú, musí to byť vážne.

„Prekvapuje nás, že sa v Amerike roku 2020 debatuje o filmovej cenzúre,“ vyhlásil programový riaditeľ spoločnosti Ted Sarandos v reakcii na hystériu okolo filmu Cuties (po česky Kočičky, oficiálny slovenský preklad snímka nemá), ktorá trvá už vyše dva mesiace a Netflixu priniesla obvinenia zo šírenia pedofílie a mohutnú vlnu zrušených predplatných.

Momentálne nie je na Netfixe viac nenávidený film. V mesiaci september zrušilo v reakcii na Kočičky predplatné tejto služby osemkrát viac ľudí než obyčajne. Film podľa nich robí sexuálne objekty z malých detí

Morálna panika z pôvodne nenápadneho filmu sa v predvolebnej Amerike toxicky politizovala. Službu o odstránenie snímky žiada viacero republikánskych politikov. Súd v Texase potvrdil, že sa bude zaoberať obvinením zo šírenia detskej pornografie. „Viete, čo robí ľavica? Obhajujú Cuties, obhajujú pedofíliu!“ burácal na mítingu v Arizone prezidentov syn Donald Trump ml.

Hejt pritom presahuje americkú alt-right scénu, ktorá je posadnutá sprisahaním pedofilov. Petície proti filmu podpisujú vo svete od Nemecka a Ruska cez Španielsko po Latinskú Ameriku. V Turecku už Netflix film stiahol.

Kočičky majú svojich odporcov aj u nás. „To je ten nový svet podľa Netflixu? Ďakujem, nechcem. Netflix je len nástroj liberálnej agendy neomarxizmu, ktorý len vopred a propagačne ukazuje, ako bude od roku 2024 vyzerať i samotná tvorba Hollywoodu. Rozbíjanie starého sveta je v plnom prúde a Brave New World pod kuratelou svetového sionizmu je na dohľad,“ vystríha na Česko-Slovenskej filmovej databáze prispievateľ Karlos 80.

Tak ako sa Chuck Norris premenil na vtip, zmenil sa aj tento artfilm na globálny hoax. Ako k tomu došlo a o čom to svedči?

Citlivo o dospievaní

Sexualizácia detí je problém a svoj podiel viny na ňom nesie popkultúra. Stačí si otvoriť niektoré z množstva amatérskych videí na sociálnej sieti TikTok. Nedospelé školáčky sa v nich krútia podľa svojich vzorov z videoklipov v lascívnych pózach, ktoré by každý detský psychológ označil za ich veku neprimerané.

Nič príliš odlišné nestvárajú hrdinky tohto filmu – jedenásťročné dievčatá, ktoré chcú uspieť v talentovej súťaži. Ak by toto správanie vydával za žiaduce, bol by tento film súčasťou problému. Nič také však nerobí.

Kočičky sú v skutočnosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie