Denník N

Keď budú robiť plošné testovanie podľa vzoru volieb, narazia na niekoľko problémov

Je rozdiel medzi hlasovaním vo voľbách a testovaním ľudí na koronavírus. Vláda a obce musia myslieť na množstvo odlišností, ak nechcú, aby premiérov plán zlyhal.

S plánom testovať celú populáciu krajiny na koronavírus prišiel premiér len túto sobotu a doteraz na to neprebehli takmer žiadne prípravy. Celoplošné testovanie má prebehnúť už o dva týždne a má sa na to využiť schéma, na základe ktorej sa na Slovensku realizujú voľby.

Využitie volebnej schémy na testovanie celej krajiny však môže mať úskalia. Vybrali sme najdôležitejšie z nich.

Nejasné počty

Najprv sa pozrime na čísla. Volebné miestnosti a ktorí voliči v nich majú ísť voliť, určujú starostovia obcí. V posledných parlamentných voľbách takto vyčlenili 5 998 volebných okrskov.

Pri testovaní má pomáhať osemtisíc vojakov, čo je približne 1,3 vojaka na volebnú miestnosť, respektíve odberové miesto. Celkom má na celej operácii podľa doterajších informácií pracovať približne 50-tisíc ľudí. Na každom odberovom mieste by mal byť jeden vojak, jeden policajt, štyria zdravotníci a dvaja administratívni pracovníci.

Avšak podľa dokumentu z internej porady okresného úradu Bratislava majú samosprávy na každé odberové miesto zabezpečiť troch administratívnych pracovníkov a troch dobrovoľníkov.

Rozdielna veľkosť volebných okrskov

Za prvej republiky bola v Československu zaviedená volebná povinnosť. Aby voliči nemuseli za voľbami chodiť ďaleko, otvorila sa až na malé výnimky volebná miestnosť v každej obci. Táto štruktúra organizovania volieb pretrvala dodnes.

Preto má volebnú miestnosť napríklad aj obec Príkra. Podľa oficiálnych údajov má 12 obyvateľov. V posledných voľbách tam prišlo voliť 16 ľudí. Rozdiel medzi počtom obyvateľov a počtom zúčastnených voličov pravdepodobne navýšili členovia komisie s volebnými preukazmi, prípadne chalupári.

Ak odhliadneme od volebného okrsku „zahraničie“, najväčším volebným okrskom je okrsok č. 39 v bratislavskej Petržalke. Zahŕňa 3 235 voličov. Pravda, zväčša sú to voliči, ktorí majú takzvaný administratívny trvalý pobyt. V každom prípade je priemerná veľkosť okrsku v bratislavskej Petržalke 1109 voličov. K tomuto číslu je ešte potrebné pripočítať deti vo veku 10 až 18 rokov.

Neekvinumerozita – teda rozdielna veľkosť čo do počtu voličov – volebných okrskov sa zdá byť marginálnym problémom. Ale nie je. Je to kľúčová premenná pri rozmiestnení

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie