Denník N

Ženy s deťmi počas záplav spali v telocvični, muži bránili domy pred rabovaním a spali na zastávkach (reportáž)

Foto N – Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

Dva údery Krompachom: na jar ich opáskovali pre pandémiu, teraz utekali pred záplavami.

Jozef Macko s ručným nápisom MOPS (občianska hliadka) na rúšku tri noci nespal. Bez prestávky pomáhal s evakuáciou a potom návratom takmer tisícky Rómov do zaplavených domov. Napokon od vyčerpania zaspal postojačky.

Mackov dom na konci osady pripomína bazén. Všetko, aj postele a nábytok, dal von. Pre pokračujúce dažde to však nemá ako vyschnúť.

„Som teraz u príbuzných,“ ukáže muž na bytovku oproti.

Most cez rozbúrené vody

Keď prejdem po jedinom moste ponad rozbúrené vody Hornádu v tejto časti mesta, na okamih mi prejde hlavou pesnička Paula Simona a Arta Garfunkela Bridge Over Troubled Water. Rýchlo sa vrátim do reality a musím zahnúť doprava. Tam ma už čakajú dvaja terénni pracovníci organizácie Zdravé regióny. V jednom z nich spoznávam „snehuliaka“ z apríla – vtedy sme sa spoločne v bielych návlekoch dostali do jednej z troch pre covid-19 uzavretých rómskych lokalít v Krompachoch.

Foto N – Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

V prvom byte na prízemí prvej bytovky býva Marcela Gligová s Deziderom Mackom a siedmimi deťmi.

„Kde sme boli, keď to v utorok večer prišlo? Vonku, len tak. Pri Kovohutoch sme spali, celú noc. Na druhý deň skoro ráno išla dcéra s deťmi do telocvične. Počkajte, ukážem vám mokré chlopove montérky,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie