Denník N

Plošné testovanie zorganizuje armáda, ešte nie je jasné, či bude povinné, na účasť vyzýva celá vláda

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Aktualizované 19.25: Po masovom testovaní by mohli zostať desaťtisíce falošne pozitívnych aj falošne negatívnych.

Do konca októbra pripraví armáda celoplošné testovanie, testovať majú začiatkom novembra. Po mimoriadnom rokovaní vlády to v nedeľu potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Operáciu, do ktorej zapoja tisíce vojakov, nazvali Spoločná zodpovednosť.

„Plánujeme nasadiť všetkých disponibilných vojakov, policajtov, hasičov. Evidujem vyjadrenie zo samosprávy, že potrebujú viac informácií. V najbližších dňoch každý starosta a primátor mesta môže očakávať návštevu, kde budú prebrané detaily,“ povedal Naď.

Budúci týždeň prebehne pilotné testovanie v štyroch najzasiahnutejších okresoch na Orave (Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín) a v okrese Bardejov.

Presný dátum plošných testov ešte neoznámili, Richard Sulík hovoril o Dušičkách.

Celoplošné testovanie je podľa premiéra Igora Matoviča posledná možnosť, „cesta z pekla, do ktorého sa rútime.“ Aby bolo testovanie úspešné, musí prísť na testy čo najviac ľudí, inak hrozí Slovensku lockdown, povedal premiér.

Zatiaľ nie je jasné, či celoplošné testovanie bude dobrovoľné. Igor Matovič povedal, že sa o tom na rokovaní vlády rozprávali dlho, no definitívnu odpoveď zatiaľ nemajú. Nie je teda jasné ani to, akými výhodami či nevýhodami chce vláda ľudí k testovaniu motivovať.

Na celoplošné testovanie vyzývajú občanov všetky koaličné strany. Ich predstavitelia vyzvali opozíciu, aby plán takisto podporila.

Množstvo falošných výsledkov a menej presné testy

Matematik Richard Kollár varuje, že masové testovanie antigénovými testami dá desaťtisícom ľudí nesprávnu informáciu o ich pozitivite. Mohlo by byť podľa neho až 80-tisíc falošne pozitívnych a 25-tisíc skutočne pozitívnych. To by mohlo znamenať, že 105-tisíc ľudí by aj so svojimi rodinami muselo zostať v karanténe a museli by zrejme ísť ešte aj na PCR testovanie.

„Problémom je však najmä odhadovaných zhruba 25-tisíc falošne negatívnych,“ tvrdí Kollár – teda ľudí, ktorí sú v skutočnosti nakazení vírusom, ale dostali by falošnú istotu, že sú zdraví.

Podobné prepočty priniesol aj český Deník N po nápade plošne ľudí testovať v Česku. Písal podobne o desaťtisícoch otestovaných s nepresným výsledkom.

Slovenské výsledky môžu byť pritom ešte menej spoľahlivé. Antigénové testy, ktoré nakúpili štátne hmotné rezervy, majú totiž ešte nižšiu spoľahlivosť, ako štát stanovil v podmienkach.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie