Denník N

Som milimeter od toho, aby som manžela volala spolubývajúci, hovorí žena o vzťahu bez sexu

Ilustračné foto - Flickr.com/Mitya Ku
Ilustračné foto – Flickr.com/Mitya Ku

Z niektorých vzťahov sa sex vytratí zo zdravotných dôvodov, v iných je jeho absencia súčasťou partnerskej krízy.

Americký dátový vedec Seth Stephens-Davidowitz zistil, že v angličtine vyhľadávajú ľudia v Googli výraz „manželstvo bez sexu“ trikrát častejšie ako pojem „nešťastné manželstvo“ a osemkrát viac ako termín „manželstvo bez lásky“.

Viaceré výskumy aj skúsenosti párových terapeutov a manželských poradcov ukazujú, že manželstiev bez sexu je viac, ako by sme si mysleli. Zhoda medzi odborníkmi je taká, že manželstvo či partnerský vzťah, kde prišlo k sexu menej ako desaťkrát do roka, sa dá charakterizovať ako manželstvo bez sexu.

Sú páry, ktoré sa k pravidelnému sexuálnemu životu vrátia po tom, čo sa vyrieši napríklad zdravotný problém jedného či oboch (žena po ťažkom alebo traumatickom pôrode, onkologická liečba, vážny úraz, účinky niektorých liekov na libido) alebo si vyjasnia svoje predstavy o tejto sfére spolužitia, a to buď sami, alebo s pomocou terapie.

Iným sa to nepodarí. Buď sa trápia, rozídu, alebo zvolia riešenie vo forme nevery so všetkými rizikami, ktoré prináša.

Dôvodov, pre ktoré sa zo vzťahu vytratí intimita, je veľa a niekedy ide aj o kombináciu viacerých z nich. Okrem už uvedených zdravotných dôvodov to môže byť aj to, že partneri nemajú rovnako silné libido alebo sa im v čase mení a nie vždy tak, aby boli kompatibilní.

Veľmi často je absencia sexu však len dôsledkom toho, že partnerské spory alebo krízy sa prenášajú aj do spálne. Keď napríklad vzťah narušili „romániky“ jedného či oboch partnerov, prichádza v ňom často k hádkam, partneri si nerozumejú a nevedia sa zhodnúť ani na bežných veciach, sú vo fáze, keď si robia napriek alebo cielene vytvárajú situácie, ktoré tomu druhému ublížia.

Asi je to za trest

40-ročná Alica je vydatá osem rokov, má šesťročného syna. „S manželom sme nemali sex

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie