Denník N

Celoplošné testovanie a skutočné bezpečnostné riziko štátu

V máji otestovali všetkých 11 miliónov obyvateľov Wu-chanu. Foto - TASR/AP
V máji otestovali všetkých 11 miliónov obyvateľov Wu-chanu. Foto – TASR/AP

Robiť celoplošné testovanie teraz a hŕ, bez dostatočnej prípravy a informačnej kampane bude hrubou chybou.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Premiér Matovič vyhlásil, že v nadchádzajúcich týždňoch vláda plánuje uskutočniť celoplošné testy na prítomnosť koronavírusu v populácii. Robiť takýto úkon, organizačne a finančne nesporne veľmi náročný, v situácii, keď sú mnohí slovenskí lekári na pokraji vyčerpania a nemocnice na pokraji kolapsu, by bolo veľmi zlým krokom.

Celoplošné testovanie na rýchle stanovenie prítomnosti špecifickej vírusovej štruktúry, antigénu je určite užitočným nástrojom na boj proti šíreniu nákazy. Jeden z viacerých nástrojov. Spolu s obmedzením pohybu, spoločenských aktivít, uzavretím hraníc, karanténou, nosením rúšok či dodržiavaním iných opatrení.

Každý z týchto nástrojov je dôležitý, ale žiadny z nich by sám osebe nestačil. A každý z nich má svoj význam a prináša žiadaný osoh len za určitých okolností a v určitom čase. Za iných okolností a v inom čase prestáva byť užitočný a môže byť škodlivý.

Nemalo napríklad veľký zmysel zatvárať reštaurácie v máji, keď sa denný počet nových infekcií rovnal nule. Rovnako nebude prospešné robiť celoplošné náročné testovanie dnes, keď zdravotný systém prestáva mať kapacity spĺňať štandardné výkony a najdôležitejšie zo všetkého je obmedzovať komunitné kontakty.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie