Denník N

Vojny, rieky a zvieratá

Eliot Weinberger v Maroku, rok 2009. Foto - Michal Hvorecký
Eliot Weinberger v Maroku, rok 2009. Foto – Michal Hvorecký

Svet dobrých kníh je takmer nekonečný, každú chvíľu nám pripraví nové nadšenie hraničiace s posadnutosťou.

Autor je spisovateľ

Keď som mal pätnásť či šestnásť rokov, moje čitateľské ja sa definitívne prevážilo k beletrii pre dospelých, ktorá bola v mikulášskej knižnici o poschodie nižšie ako detská a mládežnícka. Mal som už čerstvo prečítané Kto chytá v žite (dychtivo, trikrát za sebou), dotkol som sa Hesseho, očaril ma Saroyanov Tracyho tiger a predo mnou čakala druhá polovica Sto rokov samoty.

V tej chvíli mi po nose brnkla náhla úzkosť, ktorá sa zhmotnila do mlčky vyslovenej obavy: čo ak raz prečítam všetky dobré knihy? Čo bude potom? Ukázalo sa však, že pravdou je presný opak: čo ak nestihnem prečítať všetko, čo by som chcel?

Svet dobrých kníh je takmer nekonečný, každú chvíľu nám pripraví nové nadšenie hraničiace s posadnutosťou. Vlani sa mi to stalo s Josefom Kroutvorom. Tento rok mi zas uprostred leta do cesty nečakane vstúpil americký esejista a prekladateľ Eliot Weinberger, ročník 1949, ktorého otec prišiel do USA v roku 1912 z Bosny. Weinberger napísal niekoľko nádherných esejistických kníh, z ktorých priam kypí pocit, že celý čas vlastne píše len jednu jedinú veľkú knihu.

Eliot Weinberger pozoruje. Číta. Prepája. A prežíva. Netvorí nový svet, vyberá si z toho existujúceho a omračujúco ho pointuje. Jeho eseje tvoria sugestívny a múdry materiál s pozoruhodnou textúrou a so silným príbehovým nábojom. Sú ako rezy geologickými vrstvami, kde všetko so všetkým súvisí. Sú to meditácie o plynutí času, ktorý sa rozlieva do všetkých strán. Sú to ohňostroje faktov. A pritom čistá poézia. Weinbergerove texty dávajú nezmyselnému svetu hlboký zmysel.

Najvzácnejšie čitateľské chvíle sú také, keď s nami prečítané žije naďalej. Zuní nám v hlave, a tak nás pretvára, formuje. S Eliotom Weinbergerom sa mi to stalo viackrát. Niekedy stačí jedna veta:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie