Denník N

Hnev, skepsa aj úzkosť. Zabijem sa!, kričí raper Fvck_Kvlt a treba to počuť

Foto - Lujza Stopková
Foto – Lujza Stopková

Nový album trnavského hudobníka Denisa Banga patrí k tomu najlepšiemu a najdepresívnejšiemu, čo v slovenskej hudbe vzniklo.

Nadšenie býva málokedy univerzálne a pochvalné slová o generačnej výpovedi dnes predstavujú skôr marketingovú barličku než autentické opísanie reality. Ak však niekde sú tieto nadužívané pojmy namieste, je to pri tvorbe Fvck_Kvlt. Svojou novou nahrávkou raper potvrdzuje schopnosť vystihnúť komplexnosť života v neudržateľnom spoločenskom systéme.

Zabijem sa! je druhým albumom rapového alterega hudobníka Denisa Banga. Ten je známou postavou trnavskej alternatívnej scény a širokospektrálne pochvaly si vyslúžil už so svojou punkovou kapelou The Wilderness. Minulý rok vzbudil pozornosť aj trapovým debutom Kvlt Teachings, kde s typicky tvrdým trnavským dialektom zosobnil aktuálnu a autentickú podobu domáceho rapu. V oboch prípadoch ide o tvorbu s ojedinelo presvedčivou sociálnou kritikou, hĺbavosťou i emočnou údernosťou, ktoré rámcuje kreatívne uchopený žánrový zvuk.

Ako svieži vietor pôsobí paradoxne oldschoolový prístup 28-ročného hudobníka, ktorý tvorbu chápe predovšetkým ako nástroj spoločenskej a individuálnej zmeny. A hoci pre niekoho môže byť kombinácia punku a hip hopu nepredstaviteľná, pre Banga sú to dva žánre, v ktorých nachádza priestor na reflexiu spoločnosti aj svojho prežívania. Pri bližšom pohľade ide o prirodzené spojenie: základy punkového prístupu sú prítomné aj v trape, ktorý v duchu DIY filozofie pracuje na podobných politických princípoch a zrkadlí negatívne vplyvy kapitalizmu. Súčasťou oboch je hnev, skepsa aj úzkosť, čo sú primárne emócie Bangovej produkcie.

Romantické násilie?

Fvck_Kvlt pomenováva vnútorný zápas, ktorý nemá východisko: individualistický svet orientovaný na výkon neponúka súcit a spolupatričnosť, len nutnosť zaradiť sa a usmievať sa za každých okolností. Bango pokračuje v tradícii umelkýň a umelcov, ktorí prostredníctvom svojho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie