Denník N

Obezita zníži účinnosť vakcíny. Každé kilo sa počíta, ide o život, vraví obezitológ

Praktický lekár a obezitológ Jozef Čupka. Foto – archív J. Č.
Praktický lekár a obezitológ Jozef Čupka. Foto – archív J. Č.

Analýza 75 medzinárodných štúdií o vzťahu obezity a choroby covid-19 je neúprosná. S obezitou výrazne rastie riziko ochorenia, hospitalizácie, nutnosti intenzívnej starostlivosti i úmrtia.

„Neznamená to, že štíhlym ľuďom sa nič nemôže stať, je to štatistika, ale u obéznych je aj vakcína menej účinná. Netreba na nič čakať a hneď začať chudnúť, ide o život,“ radí v rozhovore pre český Deník N praktický lekár a obezitológ Jozef Čupka.

V septembri ste prezentovali výsledky metaanalýzy, v ktorej autori spracovali dáta zo 75 štúdií z celého sveta o vzťahu covidu-19 a obezity celkom od 400-tisíc pacientov. Naznačili ste, že výsledok tej štúdie je alarmujúci a svojím spôsobom prelomový. To sú silné slová. Ako to?

Použil som tie slová schválne, lebo táto metaanalýza prináša veľmi silné argumenty. Autori pod vedením profesora Popkina z Univerzity v Severnej Karolíne vzali tie najdôležitejšie a najkvalitnejšie spracované štúdie za posledného trištvrte roka, analyzovali, čo ich výsledky znamenajú, a vzájomne ich prepojili.

Metaanalýza zhŕňa vzťah obezity a covidu-19 veľmi komplexne. Výsledky sú alarmujúce, ale verím, že zároveň silno motivujúce pre ľudí s vysokou hmotnosťou – nie je totiž na čo čakať. A nie je čo odkladať – ani z hľadiska redukcie hmotnosti zo strany jednotlivých ľudí, ani keď ide o starostlivosť o obéznych pacientov zo strany zdravotného systému či prevencie.

Ukazuje sa, že manažment obezity bol v Česku hlboko podcenený. Teraz sa nám stretávajú dve pandémie. Metabolická – obezita. A druhá infekčná – covid-19. Infekčná pandémia ukázala pravú tvár metabolickej pandémie v celej jej závažnosti a rizikách.

Hovoríme o obezite definovanej takzvaným Body Mass Indexom, ktorý je pri obezite vyšší ako 30 a pri optimálnej váhe nižší ako 25 (každý si svoj môže ľahko spočítať napríklad tu). Už dlho sa hovorí, že obézni ľudia patria medzi ohrozených.

A metaanalýza to jednoznačne potvrdzuje, prináša absolútne nekompromisný dôkazy, že s obezitou veľmi silno rastie riziko, že človek na covid-19 vôbec ochorie.

Ak ochorie, je obézny človek vo výrazne vyššom riziku, že bude musieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie