Denník N

Mazák aj Hrubala žiadajú preložiť Trubana na nižší súd. Klamal o kontaktoch s právnikom z kauzy Dobytkár

Michal Truban. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Truban. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban sa mal pri rozhodovaní o väzbe v kauze Dobytkár namietnuť. Predseda súdu a súdnej rady naňho podali disciplinárny návrh.

Sudca Špecializovaného trestného súdu a jeho bývalý predseda Michal Truban si nesplnil povinnosť sudcu a dopustil sa správania, ktoré vzbudzuje oprávnené pochybnosti o jeho nezávislosti a nezaujatosti. Myslia si to predseda súdnej rady Ján Mazák a predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala.

V utorok podali spoločne návrh na začatie disciplinárneho konania. Disciplinárny súd má rozhodnúť o preložení Trubana na súd nižšieho stupňa.

Dôvodom návrhu je, že sa Truban nevylúčil z rozhodovania o väzbe v korupčnej kauze Dobytkár. Vedel pritom, že kľúčový svedok Marek Kodada vypovedá, že aj dotácia pre penzión Altmayer v Banskej Štiavnici, ktorý patrí Trubanovcom, mala byť „vybavovaná“. Za Altmayer sa mal prihovoriť Trubanov priateľ advokát Ján Gajan, ktorý sa vo výpovediach tiež spomína. Sudca navyše na začiatku celého vyšetrovania súdnej rady a predsedu súdu klamal o tom, ako veľmi sa pozná s Gajanom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie