Denník N

Blízki im chýbajú, snažíme sa ich spojiť aspoň online, zariadenia pre seniorov sú vyčerpané pandémiou

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

„Obmedzenie vychádzok, ku ktorému sme pristúpili na začiatku marca, malo negatívne dôsledky na psychické zdravie a celkový stav klientov,“ hovorí Táňa Sedláková, ktorá sa na magistráte hlavného mesta venuje seniorom.

Izolovanie seniorov od okolitého sveta síce zariadeniam pomáhalo vyhnúť sa nákaze, ale dlhodobo sa nedalo zvládnuť bez toho, aby sa proti nemu seniori nezačali búriť.

„Cítiť, že im blízki chýbajú. Pýtajú sa na nich. Napokon, videli sme ten nával emócií, keď sa stretli s príbuznými po uvoľnení po prvej vlne. Ani personál sa v tých chvíľach nedokázal ubrániť dojatiu,“ hovorí predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR Anna Ghannamová.

V zariadeniach preto podľa Sedlákovej posilňovali kultúrny program, tlačili noviny, ponúkali seniorlinku či sprostredkovávali kontakt cez digitálne technológie.

„Zariadenia sa v minulej vlne naučili využívať aj technológie a online komunikáciu, ale musíme priznať, že v obmedzenom počte personálu, ktorý je teraz ešte viac preťažený, nemôžeme očakávať, že si s každým seniorom niekto na hodinu sadne a porozpráva sa,“ hovorí Mária Machajdíková z nadácie Socia.

Starať sa o duševné zdravie seniorov a zároveň ich chrániť pred gradujúcou pandémiou je pre mnohé zariadenia ťažké. Chýbajú im na to ľudia, financie aj priestory. Zriaďovatelia a personál v zariadeniach tak balansujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie