Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O úspechoch liberalizmu aj o jeho zlyhaniach podľa Francisa Fukuyamu

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Liberalizmus je veľmi úspešná ideológia a najmä vďaka nej moderný svet prosperuje a žije (viac-menej) v mieri. Zároveň však začal podliehať rôznym zvodom.

Francis Fukuyama, ktorého hádam netreba našim čitateľom predstavovať, zakladá nový časopis s názvom American Purpose a napísal do neho úvodnú esej o liberalizme. Pre tých, ktorým sa nechce čítať Stuarta Milla či Lockea a nechce sa im ani lúskať nespočetné texty o zlyhaní liberalizmu, je Fukuyamova esej ideálnym súhrnom.

V úvode autor upozorňuje, že pojem liberálna demokracia má dve zložky – jednou je demokracia ako vláda ľudu, ktorá sa však môže zvrhnúť na tyraniu väčšiny. Druhou je jej liberálna súčasť, ktorá tyranii zabraňuje, lebo vytvára inštitucionálnu štruktúru na obranu menšín a zaručuje vládu práva, ktorá chráni občanov pred zneužitím vládnej moci.

Liberalizmus vznikol v 18. storočí ako odpoveď na náboženské vojny, ktoré vznikali preto, lebo protestanti aj katolíci (nehovoriac o sektách) si nárokovali rozhodovať o tom, ako má človek žiť. Cenou za to boli obrovské straty na životoch vo vojnách. Liberalizmus si kládol oveľa menšie nároky – chcel vojnám zabrániť a dať možnosť ľuďom predovšetkým žiť. Ako, to už nechal na nich.

Liberalizmus teda vznikol ako pragmatický nástroj na riešenie konfliktov v spoločnosti a zostáva ním dodnes. Vďaka nemu sa napríklad Američania vedeli dohodnúť na tom, že tvoria jednu spoločnosť bez ohľadu na rasu či náboženstvo.

Vývoj liberalizmu však pokračoval podľa logiky, že nestačí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie