Denník N

Bratislavskí starostovia musia zohnať na testy stovky ľudí a pýtajú sa, kto zabezpečí ich ochranu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

V najväčších mestských častiach Bratislavy majú byť stovky odberných miest. Starostovia vláde odkazujú, že pomôžu, ako budú môcť, ale potrebujú vedieť detaily.

Pomôžeme, no máme málo informácií, odkazujú vláde pred celoplošným testovaním bratislavské radnice. Starostovia najväčších mestských častí musia za dva týždne zabezpečiť administratívne sily a dobrovoľníkov pre stovky odberných miest. A aj oni sa o celoslovenskom testovaní dozvedeli len tento týždeň.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) hovorí, že testovanie bude podobné ako voľby, štát plánuje asi päťtisíc odberných tímov, a teda aj toľko odberných miest. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) sa okrem tried v školách bude môcť testovať aj v iných vhodných budovách, prípadne v exteriéri.

Na voľby sa samosprávy pripravujú niekoľko mesiacov, teraz organizáciu práce a zamestnancov budú musieť stihnúť do niekoľkých dní. A budú to mať komplikovanejšie.

Zoznamy ľudí už do štvrtka

V prípade volieb ľudí do volebných miestností nominujú jednotlivé politické strany.

Zatiaľ nie je jasné, či sa dobrovoľne prihlási dostatok ľudí a čo budú mestá robiť, ak nie – v bratislavskom Starom Meste už evidujú prvých dobrovoľníkov, ktorí chcú pomôcť, v Ružinove sa dobrovoľne do utorka nenahlásil zatiaľ nikto.

Samosprávy pritom na to nemajú veľa času, podľa pokynov Okresného úradu v Bratislave musia už do štvrtka 22. októbra doložiť zoznam troch administratívnych pracovníkov a troch dobrovoľníkov, ktorí budú za mestskú časť v každom okrsku (teda odberovej miestnosti).

Minister obrany Jaroslav Naď v utorok popoludní povedal, že každý odberný tím bude mať osem ľudí – štyroch zdravotníkov, policajta, vojaka a dvoch administratívnych pracovníkov, ktorí budú nominovaní samosprávou, podobne ako pri voľbách. Odmieta tak kritiku samosprávy, že musia zháňať dobrovoľníkov. Náklady na administratívnych pracovníkov uhradí štát.

„Dobrovoľníci sú len čerešnička na torte,“ povedal premiér Matovič.

Primátor Hlohovca a poslanec Za ľudí Miroslav Kollár zverejnil zoznam, čo všetko musia samosprávy zabezpečiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Hegerova vláda

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie