Denník N

Rýchlotesty ako doplnok či chaos pri vyhodnocovaní. Ako používajú antigénové testy vo svete?

Zdravotník v nemocnici v Naí Dillí pripravuje test na covid-19. Ilustračné foto - TASR/AP
Zdravotník v nemocnici v Naí Dillí pripravuje test na covid-19. Ilustračné foto – TASR/AP

Milióny antigénových testov nakupujú krajiny po celom svete, no pretestovať plošne celú populáciu zatiaľ neplánujú.

Prudký nárast koronavírusových infekcií preťažuje testovacie kapacity najmä v krajinách na severnej pologuli, kde sa začína chrípková sezóna.

Aj preto začali tradičné PCR testy, ktoré vedecký svet považuje za zlatý štandard testovania, dopĺňať nové antigénové testy.

Antigénové testy sú rýchlejšie, lacnejšie a na vyhodnocovanie nepotrebujú drahé prístroje. Sú však aj menej presné. V zahraničí sa preto väčšinou používajú na odľahčovanie preťažených testovacích kapacít. Pri správnom použití tak môžu urýchliť diagnostiku a sledovanie infikovaných.

Krajiny ako USA či Španielsko však narazili aj na problémy. Antigénové testy sú relatívne lacné, a tak väčšou výzvou ako ich obstaranie je ich strategické použitie, logistika či vedenie záznamov.

Španielsko chcelo testovať ohniská

„Urobíme takmer milión testov,“ oznámila pred mesiacom premiérka autonómnej oblasti Madrid Isabel Díaz Ayuso, keď regiónom otriasala extrémne silná druhá vlna epidémie covidu-19.

„Zistili sme 37 oblastí, kde je incidencia veľmi vysoká, až 1000 nakazených na 100-tisíc obyvateľov, veľmi vážne číslo.“

Testovať teda nemali všetkých obyvateľov celého regiónu, ale len tých, ktorí žili v extrémne postihnutých oblastiach. Išlo o viac ako 857-tisíc ľudí, ktorí mali prísť do zdravotného strediska, dať sa otestovať rýchlotestmi a počkať 15 minút na výsledok.

Ako to dopadlo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie