Denník N

Ústavní právnici pochybujú o pláne vlády prikázať karanténu ľuďom, čo sa nedajú testovať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rizikom vládneho plánu je, že zákaz vychádzania by bol príliš plošný. Z tohto dôvodu možno mať veľmi vážne pochybnosti o tom, či by išlo o nevyhnutné opatrenie, aj keby sledovalo legitímny cieľ, varuje odborník na ústavné právo Marek Káčer.

Premiér Igor Matovič s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (obaja OĽaNO) v utorok napoludnie spresnili predstavu vlády, ako motivovať ľudí, aby sa zúčastnili na plošnom testovaní.

Premiér povedal, že pokiaľ sa ľudia rozhodnú nezúčastniť na plošnom testovaní, bude pre nich platiť 10-dňový zákaz vychádzania.

Kontrolovať by to mala polícia. „Každý, kto sa zúčastní na testovaní, bude mať potvrdenie o testovaní. Keď príslušník policajného zboru alebo ozbrojených síl vyzve niekoho, aby sa preukázal, a on sa nepreukáže, pristúpi sa k normálnemu priestupkovému konaniu, pokuta, myslím, že do 1650 eur,“ povedal predseda vlády.

Ošetriť by to mala vláda cez zákaz vychádzania, na ktorý ju oprávňuje núdzový stav. „Zákaz vychádzania je rozhodnutie vlády,“ dodal Matovič.

„Chceme, aby to bolo čo najviac dobrovoľné. Keď niekto nedôveruje štátnemu testovaniu, v pohode môže ísť slobodne do súkromného laboratória a podstúpi tam antigénový alebo PCR test. (…) Karanténizovať ľudí, ktorí nechcú byť zodpovední, je nevyhnutné.“

Právnik: Je to príliš plošné

Vedúci Katedry teórie práva a ústavného práva na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity Marek Káčer má o pláne vlády

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie