Denník N

Štát, ktorý môže rozhodnúť voľby. Trumpovo jadro ho tu zbožňuje ešte viac, no nemusí mu to stačiť

Sedemročný podporovateľ Donalda Trumpa v Johnstowne v Pensylvánii. Foto - TASR/AP
Sedemročný podporovateľ Donalda Trumpa v Johnstowne v Pensylvánii. Foto – TASR/AP

Pensylvánia volila demokratického prezidenta 28 rokov, až kým jej neučaroval Donald Trump. Podarí sa mu získať tento dôležitý štát aj tento rok?

Hazleton je 25-tisícové mesto na východe Pensylvánie, kam pred vyše sto rokmi chodievali do baní fárať aj imigranti zo Slovenska. Dnes sú už bane zavreté a imigranti sem prichádzajú z iných častí sveta: tretinu obyvateľov tvoria Hispánci.

Okres Luzerne, ktorého súčasťou je Hazleton, hlasoval od roku 1992 vždy za demokratického kandidáta. Zmenilo sa to až v roku 2016. Vyhral tam Donald Trump, pretože dokázal získať najmä bielych Američanov bez vysokoškolského vzdelania, ktorí roky hlasovali za demokratov.

Tento okres bol jedným z troch v Pensylvánii, ktoré Trump demokratom „ukradol“.

V štáte, kde žije 13 miliónov obyvateľov, porazil demokratku Hillary Clintonovú o 44-tisíc hlasov. Spolu s víťazstvom v Michigane a Wisconsine, čo boli všetky štáty Stredozápadu, kde podľa prieskumov mala Clintonová vyhrať, mu to stačilo na Biely dom.

Pred štyrmi rokmi sme išli do týchto kútov Pensylvánie zisťovať, čím si Trump miestnych obyvateľov získal. Teraz sme sa aspoň na diaľku snažili dopátrať, čo sa za štyri roky v týchto častiach Hrdzavého pásu zmenilo a či tu Trump znova vyhrá.

Stoja za ním?

Kent Jackson je novinár z hazletonských novín Standard-Speaker. Podľa neho si Trumpovi fanúšikovia myslia, že uplynulé štyri roky boli úspešné.

„Čo som sa rozprával s ľuďmi alebo čo som videl v televízii, zvyčajne stoja za ním, pretože dal Ameriku na prvé miesto, je zástanca práva a poriadku, postavil sa Číne. Hovoria, že jeho oponenti mu nedali žiadnu šancu vládnuť,“ vraví Jackson.

Inak to vidia v Hazletone odporcovia prezidenta.

„Majú dlhý zoznam jeho zlyhaní, z ktorých každé by iného prezidenta mohlo potopiť. Vyčítajú mu zatváranie imigrantov do klietok a oddeľovanie ich detí od rodičov, zlé zvládnutie pandémie covid-19, vďaka čomu má Amerika najviac úmrtí na svete, podporu rasizmu či tvrdenia, že sa nevzdá úradu, ak prehrá,“ vymenúva novinár.

Predsa však vidí jeden rozdiel v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami. „Keď sa pozriem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie