Denník N

Poďme radšej diskutovať, ako pomôcť ženám, ktoré chcú zostať tehotné

Anna Záborská. Foto – TASR
Anna Záborská. Foto – TASR

Mohli by sme napríklad začať tým, za akých podmienok u nás ženy rodia.

Len zhodou okolností (neprítomnosť viacerých otvorene protipotratových poslancov a poslankýň) neprešlo v parlamente sprísnenie podmienok na vykonanie interrupcie. Takže na úvod by bolo dobré si pripomenúť, že debata o tom, kto vyhral túto akože kultúrnu vojnu, je naozaj pomýlená, a tí, ktorí majú potrebu (s ťažkým srdcom) za víťazov označovať liberálov, budú možno musieť korigovať svoj názor.

Anna Záborská ohlásila, že ďalší návrh predloží hneď, ako to bude možné, čiže o pol roka. Nebolo to nič nečakané, už sme si zvykli na svätuškársku tvrdohlavosť aj nulový cit pre načasovanie. Poslankyňa Záborská svoj zámer vysvetlila aj takto: ide jej „o pomoc tým tehotným ženám, ktoré si samy nevedia v zložitej situácii rady, potrebujú ju a stoja o ňu“.

To síce pekne znie, ale netreba preto meniť existujúci zákon a vnucovať pomoc aj tým ženám, čo o ňu nestoja, majú pochybnosti o jej úprimnosti, forme aj obsahu alebo si všetko premysleli už predtým, ako o interrupciu požiadali.

Už dnes totiž existujú organizácie, aj podporované dotáciami od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, kam sa tehotná žena, ktorá má dilemu, ako naložiť so svojím tehotenstvom, môže obrátiť. Máme možnosť anonymných pôrodov, azylové domy, sú tu aj hniezda záchrany.

Záborská ešte navrhovala 400 eur navyše, ktoré žena dostane vyplatené pred pôrodom, či príspevok pre zdravotne znevýhodnené dieťa. Ale naozaj si niekto myslí, že toto môže byť pre váhajúce ženy „motivácia“ pokračovať v tehotenstve? Napríklad pre mladé ženy, ktoré žijú z ruky do úst, matky, čo už vychovali dve ďalšie deti, možno aj so zdravotným postihnutím, a vedia, čo to z finančného hľadiska znamená, ak už je teda reč o peniazoch?

O čom by sme sa mali rozprávať

Mnohí slovenskí „pro-life“ aktivisti, političky a politici sú často kritizovaní za to, že žena – matka ich zaujíma len do momentu, kým neporodí dieťa, a potom ich vlastne netrápi ani ono. A ani to, ako sa mu bude v živote dariť, či oň bude dostatočne postarané, či nebude trpieť, či bude milované.

Tieto tvrdenia sa im možno budú zdať príliš príkre a možno sa aj ohradia, ale faktom je, že slovenská verejnosť si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Komentáre

Teraz najčítanejšie