Denník N

Žilinka: Beda tomu, kto by chcel, aby som zneužil svoju funkciu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Rozhovor s Marošom Žilinkom z októbra 2020 ako kandidátom na generálneho prokurátora.

Maroš Žilinka pracuje na Úrade špeciálnej prokuratúry a sľubuje, že s ním sa politici na ničom nedohodnú. V rozhovore vysvetľuje:

  • ako sa stal nominantom strany Sme rodina a ako sa pozná s Borisom Kollárom;
  • ako si o ňom Kočner, ktorého prípady dozoroval, písal v Threeme;
  • prečo sa stretáva s podnikateľom Michalom Gučíkom;
  • aké to je žiť s pocitom, že sa vám aj vašej rodine niekto pokúsil zobrať život;
  • a ako vníma stav prokuratúry, ktorej neprospela éra Dobroslava Trnku.

Ako ste spokojný s tým, ako sa advokátska komora, ktorá vás nominovala do funkcie, vnútorne vyrovnala s Kočnerovým obhajcom Marekom Parom? Stále je advokát, hoci z Threemy je zrejmé, že sa snažil zdiskreditovať vášho kolegu Vasiľa Špirka. 

Je to interná záležitosť Slovenskej advokátskej komory. Predpokladám, že v konečnom dôsledku príde spravodlivosť na každého, kto porušoval etické alebo právne predpisy. Úprimne v to verím.

Toto nie je jediný prípad, keď sa komore nedarí presvedčiť verejnosť, že vyznáva etické hodnoty alebo zásady transparentnosti a že sa vie s Marianom Kočnerom vysporiadať. Advokátom je stále aj Zoroslav Kollár, ktorý bol podľa vyšetrovania kauzy Búrka niečo ako Kočner – tiež si mal zabezpečovať rozsudky, len na inej strane sporu. 

Pre mňa bolo v danom momente dôležitejšie ani nie tak to, kto ma navrhne, ale aby som sa vôbec dostal do hry a mohol presadzovať svoje reformné predstavy o prokuratúre. Slovenská advokátska komora chcela navrhnúť až dvoch kandidátov, aj pána profesora Čentéša, o čom som sa dozvedel v predvečer ukončenia lehoty na podávanie návrhov. Keďže som pochyboval, či je to z hľadiská zákona možné, a považoval by som to za zmätočné, musel som na poslednú chvíľu riešiť aj možnosť druhého návrhu. V piatok mi profesor Čentéš zavolal a oznámil mi, že zobral súhlas s tým, aby ho navrhla komora späť, tak komora podala návrh na mňa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Maroš Žilinka

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie