Denník N

Novinár Hašan, ktorého urážal Kozák: V podstate mi spravil reklamu, stále si ho vážim

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Bývalý reprezentačný tréner Ján Kozák ho na tlačovke nazval potkanom, ktorý škodí slovenskému futbalu. Nikto z ostatných novinárov sa neozval a neohradil.

Žiadny slovenský športový novinár nepíše toľko kritických komentárov a žiadny nemá toľko problémov s trénermi. Najznámejší je ten s bývalým reprezentačným trénerom Jánom Kozákom starším.

Redaktor denníka Šport Miroslav Hašan sa po dvoch rokoch vracia ku Kozákovej neslávnej tlačovke.

Autor rozhovoru pracoval s Hašanom desať rokov v jednej redakcii.

Dočítate sa:

  • prečo sa po zhliadnutí Kozákovej tlačovky v prvej chvíli rozosmial;
  • ako vníma, že sa ho nikto z kolegov nezastal;
  • ako Kozákova tlačovka uškodila slovenskému futbalu a Pavlovi Hapalovi;
  • prečo sú slovenskí športoví novinári málo kritickí;
  • prečo reprezentačného trénera vyberajú nesprávni ľudia;
  • prečo by najlepším trénerom reprezentácie bol opäť Vladimír Weiss;
  • prečo je Dávid Strelec talent na úrovni Petra Dubovského a ako s ním pracuje Slovan.

Ako často sa stáva, že vám tréner či futbalista chce vynadať, nakričať na vás či inak vás ovplyvniť?

Keď som bol mladší, stávalo sa to často. Mával som nepríjemné telefonáty, ktoré niekedy trvali aj hodinu. Ovplyvniť ma rôznymi spôsobmi skúšali desiatky trénerov, funkcionárov či hráčov. Niektorí sa chceli len porozprávať, iní ma zastrašovali. Časom ich kontinuálne ubúda. Asi pochopili, že v tomto smere so mnou nepohnú. Za názorom si stojím. Presvedčia ma len argumenty, nie vyhrážky. Väčšinou sa dotknutým ľuďom nepáčil článok na základe ich pocitov a nie overiteľných faktov. Nikomu právo na iný pohľad neberiem, len nechápem, prečo by sme si pre to mali nadávať alebo sa nenávidieť.

Je známe, ako vás pre vašu prácu urážal tréner Kozák. Nebol však jediný, kto nahnevane reagoval na vaše články.

Ťažko ich niesli aj jeho predchodcovia – Adamec, Jurkemik, Galis či Kocian a mnohí iní.

Prečo s vami reprezentační tréneri aj iní respondenti mávajú problémy?

Lebo nemajú kritiku radi. A keďže hrám v tomto zápase proti nim oslabenie, plus druhá strana sa cíti byť voči mne nadradená, tak útočí. Pritom si robím iba profesionálne moju prácu. V článkoch hľadám a spájam argumenty. Nemôžem za to, že futbalisti, tréneri a funkcionári to berú osobne. Na Slovensku to v drvivej väčšine skĺzne do tejto roviny. Kritiky zasadenej do súvislostí je žalostne málo. Ľudia z futbalovej brandže na ňu nie sú zvyknutí. Z tohto uhla rozumiem, že im nie je príjemná.

Možno aj preto, že sú športovci. Kritického novinára považujú za súpera, ba priam nepriateľa, a chcú s ním ísť do boja. Je oveľa jednoduchšie nasmerovať svoj hnev proti niekomu, označiť ho terčom, ako sa zamyslieť nad tým, čo hovorí alebo píše. Skutočné osobnosti hľadajú chybu vždy najskôr v sebe, aby sa mohli posunúť ďalej, až potom na druhých. Môžete si byť istý, že najdrvivejším kritikom mojej vlastnej práce som ja sám. Taký tlak, aký vyvíjam na seba, si druhí nevedia ani predstaviť.

Preto neberiem tragicky, keď futbalisti alebo tréneri prechádzajú do osobných invektív. Nie je to príjemné, ale rešpektujem ich právo na názor. S tými z nich, ktorí ukážu dávku veľkorysosti, zamýšľajú sa aj nad argumentmi a súvislosťami, si väčšinou k sebe cestu nájdeme. Sú samozrejme aj takí, ktorí sa so mnou nerozprávajú a berú ma ako nepriateľa, hoci vnútorne to vnímam inak. Pre mňa nikto z nich nie je nepriateľ.

S kým napríklad sa váš profesionálny vzťah časom zlepšil?

S nebohým Jozefom Adamcom. Bol to geniálny futbalista a kontroverzný tréner. Búrlivák, ktorého často vylučovali a pranierovali. Mnohé veci robil napriek tomu vynikajúco. O niektorých som si myslel, že ich treba kritizovať a moja kritika bola viackrát veľmi tvrdá. Zo začiatku to medzi nami iskrilo. Celý čas som ho však považoval za futbalovú legendu a on neskôr ukázal veľký nadhľad, vďaka ktorému sme sa spriatelili. Vždy som ho oslovoval „vaša excelencia“, pretože mal takú kariéru, že vo futbalovom svete naozaj bol excelenciou.

Kozák vás predvlani na tlačovke nazval potkanom, ktorý škodí slovenskému futbalu. Vy ste vtedy pritom neboli, však?

Na tej tlačovke som bol, ale iba na začiatku. Asi po tridsiatich minútach som odišiel. Usúdil som, že nikam nevedie. Od začiatku bolo cítiť, že si tréner Kozák chce na nej len vyliať všetky žiale a pustí sa do každého, o kom si myslí, že mu ublížil. Na tej tlačovke bolo všetko zle. Nie preto, že by Kozák nemohol povedať svoj názor. Nemal by ho však takouto formou prezentovať na pôde Slovenského futbalového zväzu. Hoci už odchádzal z pozície, ešte stále bol hlavný tréner Slovenska, a teda oficiálny reprezentant SFZ. Z neskorších reakcií a ospravedlňujúcich telefonátov viem, že zväz s jeho slovami nesúhlasil.

Ako ste zareagovali, keď ste počuli, čo hovoril o vás?

Pozrel som si to na internete. Pri prvej reakcii som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Liga národov

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie