Denník N

Ideálne kongresové centrum? Také, ktoré nezaťaží dopravu a poskytne zážitok

Incheba chce do Bratislavy okrem nových kongresových priestorov priniesť aj kvalitný verejný priestor, umenie či marínu.

Bratislavská Incheba môže v nasledujúcich rokoch prejsť veľkou premenou, ktorá by na pravú stranu Dunaja priniesla viac života. Okrem špičkovej multifunkčnej haly s unikátnou architektúrou by obyvatelia a návštevníci Bratislavy mohli 365 dní v roku využívať nový Dunajský park a promenádu s množstvom zelene a s atraktívnymi výhľadmi na dominanty historického centra. Návrhy sú reakciou na iniciatívu vlády podporiť vznik nového kultúrneho a kongresového centra v Bratislave.

Kongresy a podujatia na svetovej úrovni

 Trendy v kongresovej turistike hovoria jasnou rečou. Na to, aby bolo kongresové centrum úspešné, musí spĺňať niekoľko podmienok: okrem multifunkčnosti a flexibility priestorov potrebuje výbornú lokalitu a dopravné napojenie, a zároveň musí poskytovať účastníkom kongresu „niečo navyše“. Nie nadarmo sa k mestám, kde sa koná najviac podujatí, radia atraktívne metropoly ako Paríž, Lisabon, Berlín či Barcelona.

Predstavené návrhy v duchu najnovších technologických a ekologických požiadaviek ukázali 17 300 m2  kongresových a reprezentačných priestorov, ktoré sú maximálne multifunkčné a variabilné. Nechýba až 15 000 m2 zelene a 3 500 parkovacích miest.

Nielen parkovanie, ale aj lokalita je obrovskou výhodou – vďaka výbornej dostupnosti v širšom centre mesta, napojeniu na všetky druhy dopravy a diaľničnému spojeniu s bratislavským i viedenským letiskom, presun účastníkov či dôležitých delegácií vyžadujúcich si ochranu nezahltí ani nezastaví dopravu v meste.

zdroj: Incheba
zdroj: Incheba

Veľkým prínosom a pridanou hodnotou by okrem množstva zelene a atraktívnych výhľadov na bratislavské dominanty mohla byť aj nová marína, ktorá by v prípade medzinárodných kongresov slúžila na dopravu účastníkov z Viedne do Bratislavy a naspäť,“ hovorí Alexander Rozin ml., výkonný riaditeľ akciovej spoločnosti Incheba s tým, že marína by zároveň plavidlom prepojila Staré Mesto a Petržalku a spríjemnila dopravu v meste. Marína s výhľadom na bratislavské dominanty by pre obyvateľov a návštevníkov Bratislavy bola neustále k dispozícii na relax či šport.

zdroj: Incheba
zdroj: Incheba

Incheba už teraz organizuje množstvo podujatí, od svojho vzniku hostila takmer 260 koncertov a viac ako 110 kongresov s milión dvestotisíc návštevníkmi. „Máme dlhoročné profesionálne skúsenosti s organizáciou kongresov a podujatí, know-how a dobré vzťahy so zahraničnými centrami. Kultúrne a kongresové centrum sme schopní manažovať tak, aby si nevyžiadalo žiadne dodatočné náklady na financovanie prevádzky, čím chceme prispieť k efektívnemu nakladaniu so štátnymi prostriedkami,“ dodáva Alexander Rozin ml.

zdroj: Incheba

Nová tvár pravej strany Dunaja – 356 dní pre ľudí

Vďaka projektu by pravý breh Dunaja v Bratislave ožil tak, ako je to bežné v iných metropolách postavených na rieke. Množstvo zelene, nový Dunajský park aj promenádu by návštevníci mohli využívať počas celého roka. Incheba by sa jednoducho stala novou dominantou Bratislavy a okrem iného poskytla z hradu a ostatných častí mesta nový, pútavý pohľad na Petržalku. Celkový rozvoj lokality by malo zastrešiť svetové architektonické štúdio z New Yorku – Diller Scofidio + Renfro, s ktorým Incheba rokuje o vytvorení tzv. masterplanu. Jeho dizajnéri sú známi tým, že sa špecializujú nielen na výstavbu kongresových a koncertných sál, ale kladú veľký dôraz najmä na kvalitu verejného priestoru a jeho prepojenia s umením. Práve to by sa malo v novom centre dostať viac do popredia. „Plánujeme dať priestor všetkým druhom umenia, chceme sa stať obľúbeným centrom nielen pre hudobníkov, ale aj tanečníkov, výtvarníkov, sochárov či iných umeleckých tvorcov,“ dodáva A. Rozin ml., podľa ktorého je projekt možné zrealizovať do troch rokov.

zdroj: Incheba
zdroj: Incheba
zdroj: Incheba

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie