Denník N

Blogy na webe denníka Pravda sú plné konšpirácií, redakcia problém nerieši

Neexistuje žiaden dôkaz o existencii koronavírusu. Pandémia tu nie je, ide o riadenú genocídu ľudstva. Farmaceutický priemysel má okultistické a satanistické zázemie. Očkovanie je životu nebezpečné a môže slúžiť na čipovanie ľudí. Deti na covid vôbec nezomierajú. Rúška sú nebezpečné pre mozog. Za všetkým sú židia, ktorí chcú ochromiť hospodárenie štátov a ľudia nakoniec zomrú od hladu.

Mohlo by to pôsobiť ako názory popletených ľudí z internetových diskusií alebo ako titulky konšpiračných, či dokonca fašistických stránok. Všetky takéto tvrdenia však boli zverejnené v blogovej sekcii denníka Pravda.

Redakcia v tom problém nevidí a hoci bola na viaceré nepravdivé články upozornená, nekoná.

Lekár šíri nebezpečné dezinformácie

Praktický lekár Peter Lipták je známy šírením kontroverzných názorov či dezinformácií a vyšetrovali ho aj pre korupciu po tom, ako hovoril, že neberie úplatky, ale dary. Obhajoval napríklad sovietsku okupáciu Československa z roku 1968, je podporovateľom Kotlebovej ĽSNS. A pravidelne bloguje na webe denníka Pravda.

„Je už dokázané, že žiadna epidémia na Slovensku a ani žiadna pandémia vo svete nebola,“ napísal napríklad. Rúška podľa neho zhoršujú imunitu ľudí. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) vraj šíri poplašnú správu a je podozrivý z genocídy.

„Deti na toto ochorenie nikde na svete nezomreli, nezomierajú a majú 100-percentnú šancu sa rýchlo uzdraviť,“ tvrdí tiež doktor Lipták. Hoci sa diskutuje o tom, ako veľmi šíria deti koronavírus, je dlhodobo známe, že sa môžu nakaziť, neraz končia v nemocnici, majú aj ťažké komplikácie a niektoré deti aj zomreli.

Keď americký prezident Donald Trump šíril lož, že deti sú „takmer imúnne“ voči koronavírusu, sociálne siete Facebook a Twitter mu jeho príspevok zmazali. Považovali to totiž za potenciálne škodlivú dezinformáciu. Keď podobnú lož šíri doktor Lipták na webe Pravdy, redakcia nekoná. Liptákov článok čítalo už viac ako 9000 ľudí.

Doktor Lipták šíri cez svoje články na blogu množstvo zdravotníckych dezinformácií.

Harabin, Madonna a 5G

Na blogoch Pravdy nezvyknú publikovať známe osobnosti, veľkú časť tvoria anonymní autori. Jednou z výnimiek je bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Ten napríklad prirovnal rúška k židovským hviezdam za 2. svetovej vojny. Tvrdí, že rúška sú „bez akýchkoľvek pochýb škodlivé“.

Harabin – podobne ako rôzne dezinformačné stránky – tiež

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Médiá

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie