Denník N

Sprísnenie interrupcií neprešlo vďaka náhode, Záborská môže o pol roka uspieť

Anna Záborská. Foto – TASR
Anna Záborská. Foto – TASR

Plačúce malé dieťa v poslaneckej garáži či opatrovanie chorého otca boli dôvodom, prečo neprešiel návrh konzervatívnych poslancov. Na hlasovaní nebolo najmenej šesť jasných odporcov interrupcií.

V utorok večer po hlasovaní v Národnej rade sa odporcovia sprísňovania interrupcií tešili, že konzervatívnej poslankyni Anne Záborskej sa nepodarilo zohnať dosť hlasov pre svoj návrh. Ich radosť a ohlasované víťazstvo je však len výsledkom zhody okolností.

Novela zákona, ktorá by predlžovala povinný čas „na rozmyslenie“ pred zákrokom zo 48 na 96 hodín, totiž mohla pomerne hladko prejsť. Veľká téma, ktorá rozdeľuje spoločnosť, sa lámala na jednom jedinom hlase.

Za návrh Záborskej z klubu OĽaNO hlasovalo 58 zo 117 prítomných poslancov. Stačil by len jeden hlas od prítomných poslancov, prípadne dva nové hlasy od neprítomných a interrupčnú legislatívu by zmenila. Takéto hlasy by Záborská mala mať k dispozícii, lenže poslanci na hlasovanie neprišli.

Prečo? Viacerí práve riešili ľudsky veľmi komplikované situácie, ktoré nestrpeli odklad.

Kotlebovci mohli dodať štyri hlasy

Hlasovať nestihol ani ultrakonzervatívny poslanec Tomáš Taraba, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke ĽSNS. Manželku má práve v pôrodnici, a tak sa teraz stará o svoje štyri deti. Do Národnej rady aj tak na hlasovanie narýchlo prišiel a deti nechal v aute v poslaneckej garáži. „Keď ma už deti čakali vyše hodiny a predseda parlamentu namiesto hlasovania o šiestej vyhlásil 20-minútovú prestávku, malý dvojročný syn už neudržateľne plakal a oznámil som, že musím opustiť hlasovanie,“ vysvetľuje Taraba.

Keď mu na Facebooku bývalý poslanec KDH Pavol Abrhan poradil, aby si na tieto prípady najal pestúnku, odpísal mu, že je „typické zákerné kádehácke tupelo“.

Na hlasovaní chýbala aj spoluautorka novely Katarína Hatráková (OľaNO/KÚ). Denníku N povedala, že musela z parlamentu odísť za ťažko chorým otcom, a keďže nebolo jasné, kedy sa bude hlasovať, nestihla sa vrátiť.

V sále tiež počas hlasovania neboli štyria poslanci ĽSNS – predseda strany Marian Kotleba je v karanténe, okrem neho chýbali aj Ondrej Ďurica, Peter Krupa a Rastislav Schlosár. Pri hlasovaní sa zdržal poslanec kotlebovcov Jozef Šimko. Neskôr tvrdil, že sa iba pomýlil.

Zhrňme si to – Taraba, Hatráková, Kotleba, Ďurica, Krupa, Schlosár a Šimko – to je sedem hlasov, ktoré v otázke interrupcií zdieľajú Záborskej hodnoty a z rôznych ťažko predvídateľných dôvodov práve chýbali pri hlasovaní.

Kto bol proti? Okrem poslancov SaS aj 12 poslancov OĽaNO, sedem zo strany Za ľudí a väčšina klubu Smer.

Pellegrini neprítomnosťou pomáhal Záborskej

Návrh mal ku schváleniu veľmi blízko aj vďaka hlasovacej stratégii strany Hlas. Poslanci okolo Petra Pellegriniho na hlasovanie neprišli. Znížili tak kvórum o 11 poslancov. Ak by v sále boli, hlasovalo by až 128 poslancov a Záborská by musela na prijatie novely zohnať nie 59, ale až 65 poslancov.

Pellegriniho strana pritom pred hlasovaním poslala stanovisko, že interrupcie sprísňovať nechce, táto téma zbytočne rozdeľuje spoločnosť a prináša do nej napätie.

„Strana Hlas navrhovala stiahnuť návrhy zákonov venujúcich sa tejto téme z rokovania parlamentu, nakoľko súčasný právny stav považuje za dostatočný. A vzhľadom na divadlo, ktoré predvádzajú poslanci práve teraz k tejto téme v pléne parlamentu, strana sa hlasovania o tomto nebude zúčastňovať,“ vysvetľovali svoj postoj.

Zaujímavá je aj cesta, akou sa Záborskej návrh tak priblížil k úspechu. Ešte v septembri ho totiž kotlebovci nepodporovali. Vysvetľovali to tým, že jej pozmeňovacie návrhy novelu zmierňovali (rušili napríklad povinné správy od dvoch rôznych lekárov pri interrupcii zo zdravotných dôvodov). Na práve prebiehajúcej schôdzi za Záborskej pozmeňujúce návrhy nehlasovali, a tak neprešli. V záverečnom hlasovaní potom podporili pôvodnú, „tvrdšiu“ novelu.

Jedných návrh získal, iných odplašil

Keďže išlo o pôvodné znenie bez zmierňujúcich pozmeňujúcich návrhov, nepodporili ho viacerí konzervatívni poslanci koalície vrátane podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu zo strany Za ľudí. „Neprešli pozmeňujúce návrhy, ktoré opravovali zákon, a tým pádom som nehlasoval za zákon ako celok.“ Niektorí z konzervatívnych poslancov koalície pred hlasovaním vytiahli „kartičky“ z hlasovacieho zariadenia a systém ich vykázal ako neprítomných.

Anna Záborská už niekoľko desiatok minút po hlasovaní oznámila, že novelu predloží do parlamentu opäť o pol roka. Naznačila tým, že by mohlo ísť o rovnaké alebo veľmi podobné znenie zákona, aké parlament v utorok neprijal. Ak by išlo o odlišnú novelu, mohla by ju podľa rokovacieho poriadku predložiť aj skôr.

Môže mať až 75 poslancov

Ako sa Záborská a poslanci okolo nej pokúsia presadiť zmeny v interrupciách? Zvolí tvrdšiu cestu, aby získala hlasy kotlebovcov? Mäkšiu, aby oslovila oveľa viac vládnych poslancov? Z 95 poslancov koalície za tento návrh nakoniec hlasovalo len 42. Alebo sa pokúsi naformulovať novelu tak, aby oslovila obidve skupiny?

Zmeny, ktoré by mierne sprísňovali interrupcie, je ochotných podporiť určite viac ako 70 a možno až do 75 poslancov z koalície aj opozície. Ak by Záborská pre túto skupinu poslancov správne nastavila v novele „mix“ opatrení, mala by pomerne veľkú šancu ju presadiť.

Poslankyňa Katarína Hatráková je spoluautorkou Záborskej návrhu a vraví, že ešte nemajú premyslené, v akej podobe ho podajú o pol roka.

„Určite chceme túto tému otvoriť. Nehovorili sme ešte, v akej podobe to bude.“ Predpokladá, že tam budú malé zmeny. Hatráková ešte nevie, či pôjde o tvrdší alebo mäkší návrh oproti tomu, ktorý teraz neprešiel. Uvedomuje si však, že budú musieť venovať viac času komunikácii s poslancami, ktorí by návrh mohli podporiť. „Aj z kuloárnych diskusií s kolegami bolo zreteľné, že tých rozdielov možno nie je až tak veľa a výsledok hlasovania bol viac o politike, než o faktoch.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Interrupcie

Slovensko

Teraz najčítanejšie