Denník N

Tretina učiteľov verí hoaxom o čipovaní. A čo lekári a zdravotné sestry?

Dôkazov, že imunitné systémy spoločnosti (voči hoaxom) a jednotlivcov (voči covidu-19) zlyhávajú podobným spôsobom, už máme azda dosť. 

Zdesenie z výsledkov prieskumu, ktorý pre stranu Spolu na vzorke 518 respondentov spomedzi učiteľov uskutočnili osobne na prelome septembra a októbra anketári Focusu, už prehrmelo sociálnymi sieťami a médiami.

Je však nefér takto upriamiť pozornosť iba na jednu, aj keď dôležitú skupinu. V návale pohoršenia nám akosi uniká nemenej šokujúci fakt, že výsledky podobného prieskumu medzi lekármi a zdravotnými sestrami zatiaľ neboli analyzované – a teda ani zverejnené.

Rezort zdravotníctva podľa stanoviska jeho hovorkyne Zuzany Eliášovej robil uvedený prieskum, pričom aktuálne sa spracovávajú zozbierané dáta. Išlo o komplexnejší prieskum aj o obsahu rôznych zdravotníckych dezinformácií, ktoré môžu mať vplyv na liečbu až zdravie pacientov. V súčasnosti by išlo o čiastkové informácie, preto bude ministerstvo v nadväznosti na komplexné vyhodnotenie dát informovať neskôr.

Ako prosím? Dva dni pred pilotným pretestovaním Oravy a Bardejova sa iba „aktuálne spracúvajú zozbierané dáta“?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie