Denník N

Plošné testovanie v malom: ako za jeden deň otestovali 320 medikov a aké sú z toho poučenia

Medici, ktorí testovali svojich spolužiakov. Zdroj - AB
Medici, ktorí testovali svojich spolužiakov. Zdroj – AB

Testovanie študentov medicíny ukazuje, že odoberanie vzoriek ide celkom rýchlo a aké sú výhody, keď testovaní nečakajú na výsledky na mieste.

To, čo už tento víkend čaká Oravu a budúci víkend možno aj celé Slovensko, si v nedeľu vyskúšali medici na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Viac ako tri stovky študentov medicíny za jeden deň otestovali antigénovými testmi.

Organizovala to fakulta, pripravovala sa dva týždne. „Bolo to logisticky náročné,” vysvetľuje epidemiologička Alexandra Bražinová, ktorá na fakulte vyučuje a testovanie mala na starosti. Testovali pritom len študentov záverečného 6. ročníka, ktorí v rámci praxe naďalej chodia k pacientom do nemocníc.

Celá Univerzita Komenského má dištančné vzdelávanie, výnimku majú študenti záverečných ročníkov, ktorí potrebujú vykonávať prax. Testovanie robili na ochranu pacientov, aby prípadní bezpríznakoví medici nerozšírili infekciu v nemocniciach.

Nedeľné testovanie medikov sa podobalo plánom na plošné testovanie Slovenska. Osemčlenné tímy by mali podľa plánov ministra obrany Jaroslava Naďa za jeden deň stihnúť otestovať 300 osôb. Medici mali 11-členný tím, ktorý za 10 hodín otestoval 320 študentov.

Ako to vyzeralo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie